Hlavní obsah

Porsche Panamera dostane dieselový motor o výkonu 300 koní

Novinky, maž

Letos omlazené Porsche Panamera se dočkalo výkonnějšího dieselového motoru. Vidlicovým šestiválcem poháněný sedan má nyní výkon zvýšen o 50 koní na celkových 300. Poprvé se ukáže příští týden na frankfurtském autosalonu.

Foto: Porsche

Porsche Panamera Diesel

Článek

Porsche proti minulé generaci dieselovou jednotku výrazněji upravilo, navýšení o 50 koní tedy nebylo docíleno pouhým přeprogramováním řídící jednotky motoru, nýbrž sofistikovanějšími způsoby. Naftový šestiválec má kupříkladu turbodmychadla nově chlazená vodou, díky čemuž se zlepšil průtok vzduchu.

Plnící tlak je nově až 3 bary (v předchozí generaci 2,5 baru). Motor dosahuje 300 koní při 4000 otáčkách, točivý moment povyskočil o 100 Nm na současných 650 Nm a je dostupný v rozmezí 1750 až 2500 otáček.

Foto: Porsche

Porsche Panamera Diesel

Panamera Diesel umí akcelerovat z 0 na 100 km/h za 6,0 s (dříve 6,9 s) a rozjede se na 259 km/h (dříve 244). Má také poprvé řízenou svornost zadního diferenciálu s funkcí vektorového řízení dynamiky (PTV+). Tato vymoženost, zlepšující jízdní chování v zatáčkách, byla dosud k dispozici pouze pro zážehové motorizace.

Spotřeba klesla jen mírně

Spotřeba v kombinovaném režimu klesla o zanedbatelné jedno deci na sto ujetých kilometrů - nyní vykazuje Panamera Diesel normovaně naměřených 6,4 l/100 km. Upravená je i automatická převodovka s delším stálým převodem a naopak se zkrácenými prvními čtyřmi rychlostními stupni.

Cena na německém trhu začíná na částce 85 300 eur (asi 2,2 miliónu korun). Stávající Panamera Diesel o výkonu 250 koní bude po uvedení popisovaného modelu stažena z nabídky. Test tohoto modelu najdete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám