Hlavní obsah

Polské "Lamborghini" se skutečně bude prodávat, stojí 3,7 miliónu korun

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arrinera Automotive je neznámá polská firma, která by ráda rozšířila nabídku supersportovních automobilů. Firma vloni představila několik skic, nyní jsou k dispozici fotografie sériové verze a známá je i cena. Oproti původním 2,5 mil. Kč je o dost vyšší - 3,7 mil. Kč. V prodeji bude koncem letošního roku.

Foto: Arrinera

Arrinera Venocara (2012)

Článek

O supersportu, vyráběném na sever od našich hranic, se poprvé začalo mluvit před rokem, kdy polská firma (slovo automobilka není na místě ani teď) ukázala první snímky předprodukční verze. Ta jakoby z oka vypadla Lamborghini Gallardo. Málokdo by si vsadil, že svět spatří sériová, prodejná verze. Mnoho ambiciózních nápadů totiž skončilo nerealizováno.

Neskutečné se stalo skutkem a na konci roku půjde Arrinera Venocara do prodeje. Stát bude 3,7 miliónu korun, což je jen o zanedbatelných sto tisíc méně než u „opravdového“ gallarda. To je navíc výtvorem profesionální automobilky se silným zázemím koncernu Volkswagen a hlavně mnoha desítkami let zkušeností. Arrinera chce auto prodávat kromě Evropy také ba Blízkém východě, v Číně a Spojených státech.

Foto: Arrinera

Arrinera Venocara (2012)

Osmiválec přeplňovaný kompresorem je původem z Corvette ZR1. Jeho zdvihový objem činí úctyhodných 6,2 litru. V modelu od polských tvůrců činí výkon 650 koní a 820 Nm. Vzhledem k hmotnosti pouhých 1300 kilogramů zvládne Arrinera Venocara zrychlit z klidu na stovku za 3,2 vteřiny. Zrychlení 0-200 km/h má neméně působivou hodnotu 8,9 vteřin a ostudu nedělá ani nejvyšší rychlost 340 km/h.

Foto: Arrinera

Arrinera Venocara (2012)

O krocení motoru se starají kotoučové brzdy s rozměrem 380 mm vepředu a 350 mm vzadu. Motor pohání zadní pneumatiky, jejich rozměr je mimochodem dvacet palců (vepředu jsou devatenáctky). Podvozek s nezávislým zavěšením pomáhal navrhovat Lee Noble, majitel britské malosériové automobilky Noble.

Foto: Arrinera

Arrinera Venocara (2012)

Reklama

Související články

První jízdní video "polského Lamborghini"

Polská firma Arrinera v květnu ukázala renderované fotografie budoucího dvoumístného supersportu. Málokdo věřil, že by neznámá firma dovedla vytvořit funkční...

Výběr článků

Načítám