Hlavní obsah

Policisté převzali 80 nových aut, mohou mít i rám před nárazníkem

Policisté z Prahy, Středočeského a Zlínského kraje a z Vysočiny v pátek na pražské Letenské pláni převzali prvních 80 nových aut, která zahájí obnovu zastaralého policejního vozového parku. Zbytek z 865 vozidel Škoda Octavia Combi ze zakázky za 603 milionů korun dostanou policisté do února příštího roku, řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Nová auta pro policiiVideo: Pavel Jaňurek, Petr Hloušek, Novinky

 
Článek

„Po deseti letech se nám konečně podařilo rozjet obnovu policejního vozového parku. Je to možná za pět minut dvanáct, spíše za minutu dvanáct, ale díky tomuto kroku už policisté nebudou muset jezdit v autech, která patří do šrotu,“ uvedl Hamáček.

Všechna auta ze zakázky dostanou prvosledové hlídky, policisté základního policejního dohledu a dopravní policisté. Podle ministra se k nim 352 vozů dostane ještě do konce letošního roku.

Policie převzala hybridní limuzíny BMW řady 7 k silničnímu dohledu

AutoMoto

„Když jsem takřka před rokem přišel do funkce, tak jsem jako jednu ze svých priorit uvedl obměnu vozového parku. Jsem na to velmi pyšný, že našim policistům dáváme před vánočními svátky alespoň začátek obměny,“ dodal policejní prezident Jan Švejdar.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na octavie lze namontovat speciální nárazníky pro honičky.

Příslušník pražské pohotovostní motorizované jednotky předvedl, že auta pojmou kompletní policejní výbavu, jako jsou dlouhé zbraně, zastavovací pásy, páčidla, platební terminál nebo štíty.

„V kufru máme i defibrilátor na první pomoc, v Praze ho využíváme poměrně často, protože býváme u zraněného dříve než záchranka,“ popsal. Mezi dalšími předměty z výbavy zmínil lano na záchranu tonoucího, balistické přilby či kufřík s alkoholtesterem.

Přímé srovnání Octavií aneb Jak moc nová škodovka narostla

AutoMoto

Škoda Auto se jako jediná přihlásila do tendru vypsaného poté, co mnohem větší výběrové řízení na policejní auta za 2,25 miliardy korun zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle antimonopolního úřadu technické podmínky tendru Škodu Auto zvýhodňovaly. Jako problematické úřad viděl omezení provedení aut na typy sedan a hatchback, požadavek na pětidveřovou karoserii i stanovení rozměrů interiéru vozů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nerozmrazil si čelní okno, naboural do sloupu

Řidič BMW řady 3 se spoléhal jen na malý průzor v zamrzlém čelním okně. Doplatil na to nárazem do sloupu v křižovatce a také pokutou za nebezpečnou jízdu.

Výběr článků

Načítám