Hlavní obsah

Počet aut na CNG příští rok v Česku vzroste

Počet aut na stlačený zemní plyn se v příštím roce v tuzemsku zvýší o zhruba 2500 vozů na 11 000 automobilů. Počet plnicích stanic na CNG pak stoupne z 67 na 85 čerpadel, uvedl Český plynárenský svaz.

Foto: Benzina

Plnicí stanice CNG

Článek

"Díky zájmu měst a krajů je pravděpodobné, že například autobusů na CNG u nás bude jezdit na konci příštího roku o zhruba 300 více. Je to dáno zejména podporou v rámci 57. výzvy Operačního programu Životní prostředí," uvedl místopředseda svazu Jiří Šimek.

Letošní rok byl pro CNG rekordní. Spotřeba CNG automobily se letos zvýšila o čtvrtinu na 27,5 miliónu metrů krychlových. Počet vozidel se zvýšil o pětinu na 8500, z toho počet autobusů vzrostl meziročně ze 423 na necelých 550. Množství plnicích stanic stouplo o 15 na 67 čerpadel.

"Svou roli sehrál také celkově rostoucí zájem o tento alternativní pohon. Vozy na CNG už nejsou jen výsadou firem, ale začínají si je pořizovat také koncoví zákazníci," dodal Šimek.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Velkému zájmu o CNG pomohla mimo jiné Škoda Auto, která uvedla na trh model Octavia na zemní plyn. Nedávno oznámil vstup na trh čerpadel nový velký hráč, strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group, která chce mít v příštím roce kolem tří desítek plnicích stanic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám