Hlavní obsah

Po spalovacích motorech má u Hyundai končit i vodík

Nedostatečná infrastruktura, omezená prodejnost a neschopnost dostát cílům co do nákladů na výrobu vodíkových aut údajně znamenají konec, nebo přinejmenším přerušení na neurčito pro vodíková pohonná ústrojí u automobilky Hyundai.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Tankování vodíku

Článek

Jen chvíli poté, co se svět dozvěděl o údajném konci vývoje spalovacích motorů u automobilky Hyundai, tu máme další zprávu v podobném duchu. Je ovšem o něco víc překvapivá – jde o přerušení vývoje vodíkových pohonných ústrojí na neurčito. Opět údajné – stejně jako konec spalovacích motorů ani pauzu pro vodík zatím automobilka nepotvrdila.

Končí Hyundai s vývojem spalovacích motorů? Automobilka údajně zavřela vývojové centrum

AutoMoto

Zprávu přináší korejský zpravodajský web Chosun Iibo a uvádí, že byl odložen vývoj třetí generace pohonného ústrojí využívajícího k tvorbě elektřiny vodíkové palivové články.

Je to překvapivé mnohem víc než konec spalovacích motorů. K tomu se rozhodla řada dalších automobilek, ovšem vodík – alespoň ten „zelený“, tedy vyráběný elektrolýzou vody za použití elektřiny z obnovitelných zdrojů – řada lidí uvádí jako řešení pro čistou mobilitu lepší než bateriové elektromobily.

Hyundai na vodíkových palivových článcích pracuje už mnoho let. První jeho auto s tímto pohonem byl model Santa Fe, představený na podzim roku 2000, následoval tucson, ix35 a konečně současné nexo.

Auto budoucnosti? Test vodíkového elektromobilu Hyundai Nexo

Testy

Navíc automobilka před několika měsíci ohlásila ambiciózní plán k popularizaci vodíku jako silného a udržitelného zdroje energie pro automobilový průmysl. Představila koncept Vision FK, který pohánělo 680k vodíkové ústrojí. Zprávy o konci těchto snah – alespoň prozatímním, Chosun Iibo hovoří o přerušení na neurčito – tak jsou přinejmenším překvapivé.

Údajně za tím stojí neschopnost automobilky dosáhnout cílů ve snižování nákladů na výrobu takových aut a také omezená prodejnost kvůli nedostatečné infrastruktuře tankování vodíku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám