Hlavní obsah

Pininfarinu koupili Indové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavná karosárna Pininfarina už není italská, ale patří indické obří společnosti Mahindra & Mahindra. Ta za ní zaplatí v přepočtu přes 4,5 miliardy korun.

Foto: Pininfarina

Paolo Pininfarina před vozem Sergio Ferrari Concept

Článek

Oficiální čísla nákupu jsou taková: cena samotné firmy Pininfarina je 28 miliónů dolarů (asi 688 miliónů korun), splacení dluhů firmy 125 miliónů dolarů (3 miliardy korun) a investice do rozvoje společnosti 20 miliónů dolarů (492 miliónů korun). Zbytek do výše uvedené částky jsou peníze připravené na odkup 24 zbylých procent, které dosud drží jiné subjekty. Mahindra & Mahindra totiž odkoupila od společnosti Pincar jen 76procentní podíl.

To, že se vstup Indů do společnosti povedl, je tak trochu pro Italy zázrak. Námluvy, které začaly letos v březnu, byly několikrát stornovány a vypadalo to na debakl a rozprodání designérského centra po částech.

Pininfarina nestojí jen za designem aut

Nakonec však našli společnou řeč, a to úplně neuvěřitelnou. Třeba Pininfarina S. p.A. bude stále nezávislou firmou, i když jí bude vlastnit Mahindra & Mahindra (konkrétně mateřský podnik bude mít 40 % a technologická a designérská dceřiná společnost Tech Mahindra získá 60 %), bude stále patřit k italským klenotům obchodovaným na burze a dokonce Paulo Pininfarina, vnuk zakladatele Battisty (Pinin) Fariny zůstane v křesle předsedy správní rady.

Co z toho tedy bude Mahindra mít? Třeba značku, která spolupracuje s extrémním množstvím světových firem. Vždyť Pininfarina je autorem designu nejen Ferrari, Maserati, Fordů nebo Peugeotů, ale také ohromného množství průmyslového designu, víte například, že Pininfarina navrhl lahev Mattoni?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám