Hlavní obsah

Pětilitrový Mustang ke 40. výročí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká automobilka Ford se na newyorském autosalonu "vytáhla" premiérou konceptu závodního Mustanga, který se má v USA začít prodávat na podzim tohoto roku jako model 2005. Koncept GT-R byl vyroben ke 40. výročí modelů Mustang.

Foto: Jaroslav Duffek
Článek

Jistě nejzajímavější inovací je pětilitrový motor V8 "Cammer", který je odvozen z osmiválce s objemem 4.6 litru V-8. Tuto změnu provází také větší zdvih ventilů, poměr 11:1, kované písty a kompresní poměr 11:1.

Vše doplňuje manuální převodovka Ford Racing TTC T-56, která je speciálně dimenzována na vysoký točivý moment nového Mustangu, jehož motor V8 dává neuvěřitelných 542 Nm.

Koncept GT-R doznal řadu úprav v oblasti aerodynamiky a snížení celkové hmotnosti. Přesto má 85% dílů z původního civilního Mustanga. I přes drobné změny nese kapota klasické rysy amerických "korábů silnic", když vzadu přibylo přítlačné křídlo z uhlíkového kompozitu.

Před zadními koly jsou netypicky vyvedeny bohatě chromované koncovky výfuků. Nezbytnou samozřejmostí je vyztužená bezpečnostní schránka kabiny.

Celý interiér je ryze sportovní, zahrnující většinu důležitých informací na samotném volantu, jako je otáčkoměr, zvolený rychlostní stupeň, telemetrie a výstražné systémy. Pouze tlakoměr oleje a teplota chladící kapaliny zůstaly klasicky na přístrojové desce.

I když je ve voze zatím jen jedno sedadlo pro řidiče, jeho spolujezdec nepřijde zkrátka, protože na jeho místě jsou již připraveny úchyty pro sedadlo druhé.

Reklama

Související články

Safety car F1: pošesté Mercedes AMG

Již šestá generace vozů Mercedes AMG byla obsazena do jedné z hlavních rolí seriálu mistrovství světa formule 1. Nový Mercedes SLK 55 AMG si premiéru odbyl...

Jednička BMW: oficiální fotografie

Novinka BMW řada 1, které se příznivci této značky nedočkali na ženevské přehlídce, vjede do autosalónů ke konci roku. Automobilka v úterý zveřejnila první...

Výběr článků

Načítám