Hlavní obsah

Palubní kamera v zahraničí: v některých státech ji raději schovejte

Použití palubní kamery na evropských silnicích rozhodně není samozřejmost. V některých státech je to úplné tabu, jinde jsou zase podmínky nesplnitelné, ale v řadě zemí s kamerou není problém.

Foto: Profimedia.cz

Palubní kamera (Ilustrační foto)

Článek

Používání palubní kamery v autě může mít řadu užitků. Kromě vlastní ochrany při neshodách po stránce zavinění dopravní nehody také z nich občas vylezou humorné či poučné záběry.

Zločin a trest? Cyklista v Praze nelegálně projížděl zastávkou, fyzika ho zchladila

AutoMoto

V Česku můžete palubní kameru používat v podstatě bez omezení. Pouze v případě, že záběry zveřejňujete, nesmí na nich být osoby identifikovatelné a registrační značky čitelné. V ostatních evropských zemích to ale je jinak, a někdy i dost zásadně. Jak to konkrétně je, připomíná i automobilka Škoda.

Začněme zeměmi bez konkrétních omezení, vyjma nutnosti nemít kameru v zorném poli řidiče a při zveřejnění záznamů rozmazat obličeje a registrační značky. Kromě Česka to jsou Albánie, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Dánsko, Estonsko, Finsko, Gruzie, Chorvatsko, Itálie, Irsko, Island, Litva, Lotyšsko, Makedonie, Malta, Moldavsko, Nizozemsko, Norsko, Rumunsko, Rusko, Slovinsko, Srbsko, Španělsko, Švédsko, Turecko a Velká Británie.

Vlak houkal, kamion přesto vjel na trať. Srážku na Příbramsku natočila palubní kamera

Krimi

V dalších státech platí nějaká větší či menší omezení. Standardem je, že kamera nesmí překážet řidiči ve výhledu z vozidla. Zbytek se dost liší.

Belgie

Pro osobní účely nahrávat palubní kamerou můžete, ale zveřejnění (např. na YouTube či jiné platformě, nebo i osobním blogu) je zakázáno. Je možné nahrávku použít i jako důkaz, ale všechny dotčené strany o tom musí vědět.

Francie

Ve Francii je možné pomocí palubní kamery pořídit důkazní materiál, ovšem smíte ho jen předat policii. Smíte i nahrávat pro soukromé účely, ale takový záznam nesmí být zveřejněn.

Lucembursko

Použití palubní kamery pro jakékoliv účely je zakázáno.

Maďarsko

Kameru je možné používat pro osobní účely, ale musí být v malém rozlišení, nízké frekvenci snímků za sekundu a po pěti pracovních dnech musí být smazán.

Německo

V Německu zákon nedovoluje nepřetržité natáčení, ovšem v minulosti byly záznamy z palubních kamer akceptovány jako důkazy u soudu. Pokud byste chtěli záznamy zveřejnit, nesmí na nich být rozpoznatelné obličeje ani registrační značky.

Polsko

Natáčení je legální, ovšem v případě zveřejnění záznamu nesmí být čitelné registrační značky aut a nesmí být ani rozpoznatelné osoby. Dle polských zdrojů v některých případech nemusí stačit jim rozmazat obličeje, ale je třeba je učinit neidentifikovatelnými pečlivěji.

Portugalsko

Na rozdíl od Španělska je v Portugalsku nelegální palubní kameru dokonce i vlastnit, klidně schovanou v kufru auta, natož používat.

Rakousko

V Rakousku je podle automobilky Škoda nutné všechny pevně instalované kamery, snímající veřejný prostor - a silnice veřejným prostorem je - zaregistrovat na úřadě. Pro autokamery to ale podle autoklubu ÖAMTC neplatí. Záznam ale nesmí být zveřejněn.

Řecko

Záznam lze pořizovat pro osobní potřebu, ale nesmí být zveřejněn. Také ho nelze použít pro pojišťovací účely, ale jako důkaz při obvinění z trestného činu ano.

Slovensko

Nahrávání pro osobní i důkazní účely je možné, ale pokud budete chtít záznam zveřejnit, nesmí na něm být identifikovatelní lidé, jejich jednání ani chování na veřejnosti.

Švýcarsko

Používání palubní kamery přímo zakázáno není, ale musíte pro to mít zákonný důvod a „dokument z cestování” údajně nestačí. Také, všichni, kteří budou v obraze, musí být o nahrávání informováni, což je v případě palubní kamery dost nereálné.

Ukrajina

Pořizovat záznam je legální, ovšem při zveřejnění nesmí být čitelné registrační značky a nesmí být možno ztotožnit lidi.

Anketa

Používáte v autě palubní kameru?
Ano, vždy
61,3 %
Ano, v obcích
0,5 %
Ano, mimo obce
0,6 %
Jen výjimečně
5,4 %
Ne
32,2 %
Celkem hlasovalo 4212 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám