Hlavní obsah

Organické diody zprůsvitní střechu auta

Novinky, Martin Žemlička

Společnosti BASF a Philips představily střechu, která může být průsvitná. Fígl je v použití technologie OLED (organické světelné diody), díky kterým mohou diody svítit, nebo naopak propouštět světlo.

Foto: BASF

Ukázka OLED technologie v automobilu

Článek

Technologie OLED (Organic Light Emitting Diode, tj. organické světelné diody) není žádnou novinkou, poprvé ji představil v roce 1987 Eastman Kodak. Tato technologie se používá například u displejů mobilních telefonů. První komerční televizory s touto technologií jsou na trhu zhruba tři roky. Ve srovnání s technologií LCD o ně zatím není velký zájem.

Německý koncern BASF ve spolupráci s firmou Philips však OLED použily netradičně – coby střechu automobilu. OLED jsou 1,8 mm tenké zdroje světla, které mohou být i průsvitné. Záření je rozptýlené rovnoměrně, takže nedochází k oslepení a světlo není tak ostré.

Zatím je to hudba budoucnosti: po stisknutí tlačítka je střecha průsvitná (což ve dne dělá v autě opticky více prostoru), v noci ji lze naopak „zatáhnout“ a nechat interiér osvětlit příjemným světlem. Kromě estetického hlediska lze OLED ve střechách vozidel využít také k solárnímu dobíjení (například autobaterie) – kombinovat je totiž lze s průsvitnými solárními články.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám