Hlavní obsah

Ofenzíva novinek BMW v ČR

Právo, Jaroslav Šimek

Německá automobilka BMW představí letos na českém trhu řadu zajímavých novinek. Dvě z nich byly uvedeny do zdejší automobilové společnosti už počátkem roku. Šlo o BMW řady 6 a vůz pro volný čas a rekreaci BMW X3.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

Klavírní duo Ivan Klánský a Lukáš Klánský provede v Opočně komplet Slovanské tance Antonína Dvořáka

Článek

Jako první z modelů BMW řady 6 oslovilo zájemce kupé s označením 645 Ci. Pod kapotou skrývá benzinový osmiválec o zdvihovém objemu 4,4 l a výkonu 245 kW. Jeho cena začíná na 2 468 000 Kč.

BMW 645 Ci dostalo do vínku skvělé jízdní vlastnosti a technické parametry. Vůz zrychluje z 0 na 100 km/h za 5,6 s a jeho maximální rychlost je elektronicky omezena hranicí 250 km/h. Průměrná spotřeba představuje 11,6 l v manuálním a 12,6 l benzinu v automatickém ovládání převodovky.

K požitku z jízdy přispívá například systém aktivního řízení podvozku Dynamic Drive, aktivní řízení Active Steering, k dispozici jsou adaptivní světla či panoramatická střecha. "Tento vůz je pravděpodobně největší novinkou, kterou letos zákazníkům v České republice nabídneme.," upozorňuje marketingový manažer výhradní dovozní společnosti AuTec Antonín Hálek.

Menší bratr "iks pětky"

Ale o slovo se přihlásil rovněž model X3, menší bratr už dobře známé verze X5. Pohled na naše silnice nasvědčuje, že první vozy už zákazníci převzali. "V nabídce budou dva šestiválcové motory 3,0i a turbodiesel 3,0d. Stejně jako v případě BMW 645 Ci budou v průběhu roku doplněny o další motorové varianty," uvádí A. Hálek.

:. Kompaktní sportovně užitkový vůz BMW X3.

BMW X3 se vyznačuje tím, že se jedná o dynamický sportovní, svěží a hbitý vůz se systémem pohonu všech kol xDrive, který má centrum v elektronicky ovládané lamelové spojce, která plní funkci mezinápravového diferenciálu. Podle potřeby - především v závislosti na adhezních podmínkách - se síla motoru optimálně rozděluje na přední a zadní kola, přičemž až 100 % výkonu může připadnout jen na některou z náprav.

BMW X3 s benzinovým třílitrem zrychluje z klidu na stovku za 7,8 s a dosahuje maximální rychlosti 210 km/h. Jeho průměrná spotřeba činí 11,4 l paliva na 100 km. Benzinový šestiválec má maximální výkon 170 kW, turbodiesel 150 kW. Obě provedení se nabízejí za shodnou cenu 1 375 000 Kč.

I nejmenší bavorák

V druhém čtvrtletí tohoto roku se má i u nás objevit BMW řady 5 v provedení kombi (Touring) a rovněž BMW řady 6 ve verzi kabriolet (Convertible 645 Ci). Obě verze se v Evropě právě nyní představují na ženevském autosalonu. S nimi přijede rovněž luxusní sportovně užitkový vůz BMW X5 s motorem 4,8i (265 kW).

Tím však letošní premiérové aktivity výhradního dovozce vozidel mnichovské automobilky nekončí. V druhém pololetí by rád nabídl nejmenší BMW, označované jako řada 1, a vysokovýkonný model BMW M5.

Reklama

Související články

BMW odkrylo kartu číslo 5

V automobilech nové modelové řady automobilky BMW s číslem 5 se první zákazníci mohou projet již v červenci, kdy BMW slibuje uvést na trhy v Evropské unii...

Sportovní užitkový vůz xActivity

Dnes absolvujeme ještě jedno ohlédnutí za ženevským autosalonem. Mezi studiemi se tu totiž objevila doslova plejáda konceptů pro využití volného času....

První ochutnávka BMW X3

Mnichovská automobilka v úterý představila první detaily nového modelu X3, který rozšiřuje rodinu BMW X o dynamický typ vozu pro sportovně zaměřené řidiče...

Výběr článků

Načítám