Hlavní obsah

Obrněná verze BMW X5 chrání posádku i proti útoku dronů

Novinky, laz

BMW je jedním z mála výrobců, kteří zákazníky při volbě obrněné verze nenechají utéci ke specialistům. Svou divizi bezpečnostních vozů si pěstuje už 35 let. Nyní se podívala na novou generaci X5.

Foto: BMW

BMW X5 VR6

Článek

Velká SUV, jako je X5, dobře snáší zvýšenou hmotnost, jednodušeji se obalují pancéřováním a nabízí také větší možnosti při případném úniku mimo zpevněné silnice. To pokud by u nového BMW X5 ve verzi VR6 došlo na to, že jeho ochrana už kulkám nestačí.

Onou zkratkou odkazuje na stupeň odolnosti, kterého novinka dosahuje. Znamená to, že odolá střelbě ze samopalu AK-47 a výbušnině o hmotnosti až 15 kilogramů, která vybouchne 4 metry od vozu. K tomu je zapotřebí odolnost i v nejzranitelnější části - skla mají tloušťku 33 milimetrů.

Obrněné vozy se přizpůsobují moderní době. Roste pravděpodobnost útoku dronem, který přistane na střeše, kde vybouchne. Proto je střecha rovněž notně zesílena a odolá výbuchu 200 gramů C4.

K pohonu slouží osmiválec o zdvihovém objemu 4,4 litru. Ve verzi původně určené pro X5 M50i poskytuje 390 kW (530 koní) a točivý moment 750 Nm. Bavorští hodnotu pohotovostní hmotnosti verze obrněnce tají, ovšem hodnoty zrychlení nejsou vůbec špatné ani se vší tou zátěží.

SUV by mělo zvládnout akceleraci z nuly na 100 km/h za slušných 5,9 vteřiny. To je jen o 1,5 sekund pomaleji než neobrněný model M50i. Maximální rychlost je limitována na 210 km/h. Především kvůli zesíleným run-flat pneumatikám. Cenu u této speciality BMW záměrně neuvádí, bývá navíc dost individuální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám