Hlavní obsah

O víkendu se řidiči zapotí. Na silnicích pozor na únavu a zácpy

Novinky, Martin Žemlička

Konec prázdnin a začátek školního roku s sebou každoročně přináší zvýšený provoz a také množství dopravních nehod. Na přelomu srpna a září je nutné počítat s větším množstvím řidičů vracejících se z dovolené a se školáky v ulicích měst.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Pokud je to jen trochu možné, je lepší jet buď dříve v ranních hodinách nebo naopak nechat návrat z dovolené na pozdější večerní, nebo lépe noční hodiny.

Článek

Opakuje se to každý rok: poslední den před koncem prázdnin jsou hlavní silniční tahy ucpané, protože většina lidí chtěla zůstat „na prázdninách“ až do poslední chvíle. Pokud je to jen trochu možné, je lepší jet buď dříve v ranních hodinách nebo naopak nechat návrat z dovolené na pozdější večerní, nebo lépe noční hodiny. Cesta z dovolené je stejně důležitá jako cesta na dovolenou, na kterou se většina řidičů připravuje. Na zpáteční cestu už ale přípravu obvykle nedělají.

Na cestu si stanovte dostatek času, počítejte s dostatečnými rezervami (bezpečnostní zastávky každé 2 – 4 hodiny, dopravní zácpy či jiné komplikace cestu natáhnou). Pokud budete cestovat s dětmi, je nutné tomu přizpůsobit rozpis i množství zastávek. Nezbytností je plná nádrž paliva a dostatek tekutin a lehkého jídla.

Se začátkem školního roku se také v ulicích objevují školáci, z nichž mnozí jsou myšlenkami ještě na prázdninách. Tomu je třeba přizpůsobit jízdu ve městě a zejména v okolí škol.

Foto: Profimedia.cz

Podle statistik Policie ČR jsou prázdniny, společně s prvními podzimními měsíci, jedním z období s nejvyšším počtem dopravních nehod. Počasí se s příchodem podzimu zhoršuje, ochlazuje se a přibývá srážek. Dny se navíc zkracují a řidiči pociťují častěji únavu. Během státních svátků a prodloužených víkendů navíc na silnice vyjíždí tzv. sváteční řidiči.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám