Hlavní obsah

Nový stroj si s opravou výmolu poradí za necelých osm minut

Novinky, Milan Lažanský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská společnost JCB představuje stroj Pothole Pro. V páru s kompatibilním vozidlem dokáže zkrátit opravu výmolu na silnici až čtyřikrát oproti dosavadním technologiím. Kompletní oprava jednoho výmolu nemá zabrat ani osm minut.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stroj s názvem Pothole Pro opravuje díry čtyřikrát rychleji než tradiční metody, ale podle britské firmy je také výrazně levnější.

Je vybaven řezačkou, zametacím strojem a hydraulickým ořezávacím nástrojem, který mu umožňuje ořezávat okraje výmolů a čistit otvory. Převážet jej přitom mohou vozidla s maximální rychlostí 40 km/h. Zefektivněním těchto úkonů lze údajně dosáhnout až polovičních nákladů.

Pothole Pro byl vyzkoušen v průběhu loni ve Stoke-on-Trent, kde opravoval silnici rychlostí 700 výmolů za měsíc. Při počátečním testování stroj vyplnil 51 otvorů za 20 dní - což je úkol, kterého podle JCB normálně dosáhne tým až šesti dělníků za 63 dní.

Kvalita českých silnic je srovnatelná s Burundi či Albánií, vyšlo z ankety

AutoMoto

„Řešení je jednoduché a nákladově efektivní a poprvé opravuje výmoly. Jakmile stroj dokončí svoji práci, musí dodavatel pouze přidat dehet,“ informoval předseda JCB Lord Bamford.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám