Hlavní obsah

Nový Donkervoort je extrémní auto i na poměry značky

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Donkervoort představuje speciální verzi modelu D8 GTO. Kódové označení JD70 oslavuje sedmdesáté narozeniny zakladatele automobilky, Joopa Donkervoorta.

Foto: Donkervoort

Donkervoort D8 GTO-JD70

Článek

Poté, co se speciální verze pod kompletním názvem D8 GTO-JD70 dostala na veřejnost jen ve dvou zastřených obrázcích bez bližších informací, dělí se Nizozemci o bližší informace a parametry sportovního automobilu.

Hlavně rychle do zatáček

To nejdůležitější, kam všechny změny směřovaly, bylo zvýšení rychlosti v zatáčkách, i když má auto stále sériové silniční pneumatiky. Například většina dílů je tedy z uhlíkového kompozitu, čímž se podařilo srazit hmotnost pod 700 kg. Novinka zvládne v zatáčkách dosáhnout přetížení až 2 G, při akceleraci až 1,02 G.

Samozřejmě, že to není jen karoserií, ale třeba i novými skořepinovými sedadly nebo lehčím akumulátorem. Úpravy na karoserii, jako je třeba nový nos, zvýšily přítlak o 80 kg na přední a 50 kg na zadní nápravu.

Foto: Donkervoort

Z uhlíkového kompozitu jsou i kola

Foto: Donkervoort

Původní inspirací byl samozřejmě Lotus 7, ale Donkervoort šel vlastní cestou.

Zavěšení kol dostalo nové stavitelné zkrutné tyče a také ve třech polohách nastavitelné tlumiče. Pokud půjdeme od zadních kol směrem k motoru, přejdeme kolem nového sportovního diferenciálu s omezenou svorností až k manuální pětistupňové převodovce.

Nový Volkswagen Golf osmé generace přijíždí s pěti hybridními verzemi

AutoMoto

Motor je stále přeplňovaný Audi 2.5, ovšem s notnou dávkou modifikací. I když se výkon zvedl na 309 kW (415 koní) a točivý moment na 520 N.m, stále auto splňuje emisní limity Euro 6D-Temp, a to díky novému katalyzátoru a také řízení motoru od firmy Bosch, která upravuje otáčky agregátu při přeřazování.

Sedmdesát zákazníků si bude moct auto koupit za 163 636 eur, tedy asi 4 254 000 Kč.

Foto: Donkervoort

Pokud někdo chce vyloženě puristické svezení, tohle je ta správná cesta

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám