Hlavní obsah

Novou nejrychlejší nabíječku elektromobilů zatím plně využije jediné auto

Nově představená nabíječka elektromobilů ABB Terra 360 dává až 360 kW nabíjecího výkonu, což teoreticky stačí k dobití energie na 100 km jízdy během tří minut. Plný výkon však dokáže využít pouze chorvatský supersport Rimac Nevera.

Foto: ABB

Vlevo Frank Mühlon, generální ředitel ABB E-mobility, vpravo István Kapitány, viceprezident Shell Mobility.

Článek

Dosud nejrychlejší nabíjecí stanice elektromobilů Ionity mají přemožitele – 360kW nabíječku od firmy ABB, která se chystá do provozu na zatím neupřesněném místě v síti Shell Recharge v Německu. Jmenuje se Terra 360 a Ionity překonává o 10 kW.

Evropa bude do roku 2035 potřebovat 65 milionů nabíječek elektromobilů, tvrdí studie

AutoMoto

Německo má během 12 měsíců dostat přes 200 takových nabíječek. Kolik jich bude v Česku a zda vůbec nějaké, zatím není známo, ovšem německá síť je součástí plánu Shellu nainstalovat na celém světě půl milionu nabíječek do roku 2025 a 2,5 milionu do roku 2030.

Jedním dechem je však nutno dodat, že to v takovémto případě není nabíječka, která limituje rychlost doplňování energie, nýbrž auto. Nabíjecí výkon 360 kW dokáže podle dostupných informací využít zatím výhradně Rimac Nevera, chorvatský elektrický supersport.

Rimac Nevera hlásí rekordně rychlé dobíjení, využít má až 333 kW

AutoMoto

Všechna ostatní auta končí níže, i kdyby jen o trochu. To znamená, že slova o dobití energie na 100 km jízdy za tři minuty či o plném dobití elektromobilu za 15 minut musí být vždy doplněna upozorněním, že to jsou časy teoretické, nejkratší dosažitelné, a v žádném případě nelze zaručit, že se k nim váš elektromobil byť jen přiblíží.

Například Audi e-tron nebo BMW iX3 zvládají nejvyšší nabíjecí výkon 150 kW, volkswageny a škodovky na platformě MEB umí 125 kW a Porsche Taycan se může nabíjet až 270 kW. Velmi rychlé nabíjení umožňuje také duo Hyundai Ioniq 5 a Kia EV6, které zvládne až 220 kW nabíjecího výkonu díky 800V architektuře pohonného ústrojí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám