Hlavní obsah

Nové lékárničky řidiči mají, na reflexní vestu často zapomínají

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od prvního ledna 2011 musí být lékárničky v automobilech vybaveny podle nově platné vyhlášky. Kromě toho je nově povinná i reflexní vesta, která byla dříve vyžadovaná pouze ve služebních vozidlech.

Foto: Profimedia.cz

Reflexní vesta

Článek

Dosud byla reflexní vesta povinná pouze u služebních vozidel nebo při jízdě v některých zahraničních zemích (například Rakousko). Od prvního ledna 2011 je v Česku tento významný bezpečnostní prvek povinný ve všech vozidlech. O povinnosti vyměnit či doplnit autolékárničku řidiči věděli s dostatečným předstihem, o povinné reflexní vestě se přitom mluvilo jenom minimálně a mnozí řidiči na ni tak zapomněli.

Výstražná vesta stojí zhruba padesát korun. V automobilu by podle odborníků měla být uložena na dobře přístupném místě, tedy nikoliv v kufru, ale například ve schránce spolujezdce či v bočních odkládacích kapsách. Toto umístění ale není, jako například v Rakousku, u nás povinné. Stačí, když vestu bude mít řidič kdekoliv v autě.

Řidiči v novém roce musí mít kromě nové či doplněné lékárničky (seznam změn pro autolékárničky je dostupný na stránkách Ministerstva dopravy) také platný řidičský průkaz. K poslednímu dni roku 2010 skončila platnost řidičských průkazů vydaných v letech 1994 až 2000. Za jízdu s neplatným dokladem hrozí pokuta až 2000 korun.

Anketa

Máte ve vozidle nově vybavenou lékarničku a reflexní vestu?
Ano, lékárničku i vestu
79,6 %
Lékárničku ano, vestu ne
8,9 %
Vestu ano, lékarničku ne
4,8 %
Nemám vestu ani nově vybavenou lékarničku
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11915 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám