Hlavní obsah

Niva je opět Nivou. Ikonická Lada přidala jen přízvisko Legend

Novinky, Milan Lažanský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce získala Lada zpět práva na jméno Niva. Po poslední aktualizaci legendárního off-roadu už má dvě. Stará Lada 4x4 je nyní Nivou Legend, ta „adoptovaná” Nivou Travel.

Foto: Lada

Lada Niva Legend

Článek

Názvy automobilů kolem sebe většinou netvoří tak rozvité příběhy, ovšem s Ladou Niva to skutečně není jednoduché.

Když se řekne Lada Niva, většina českých motoristů si vybaví legendární off-road ze seriálu Návštěvníci, vyráběný od roku 1977. Ten se skutečně dodnes produkuje, už roky mu však ruská značka říkala prostě Lada 4x4. Nyní se na záď ikony jméno Niva vrací, ovšem s přízviskem Legend.

Foto: Lada

Lada Niva Legend je původní nivou, která roky žila pod jménem 4x4

Další Lada Niva, tentokrát ovšem s přízviskem Travel, je o něco mladší. Název Niva totiž od roku 2001 patřil Chevroletu, respektive americkému koncernu GM. General Motors produkovalo Chevrolet Niva v továrně v ruském Togliatti.

Výroba prazvláštního chevroletu přišla čtyři roky po startu produkce původního modelu VAZ 2123, který měl v devadesátých letech původní off-road nahradit. I s logy Chevroletu se dlouhodobě jednalo o jeden z nejprodávanějších modelů na ruském trhu.

Lada Niva je zpět a má po faceliftu, o legendární off-road se ale nejedná

AutoMoto

Američané však v prosinci roku 2019 svůj poloviční podíl v největší ruské automobilce AvtoVAZ prodali zpět a Lada tak znovu získala práva na užívání názvu Niva.

Foto: AvtoVAZ

Chevrolet Niva vyráběný od roku 2001 do 2019. Vychází z o čtyři roky staršího VAZ 2123

Foto: Lada

Lada Niva Travel pro modelový rok 2021 je zmodernizovaným Chevroletem Niva

V současnosti jsou tak v nabídce jak původní Lada Niva Legend, tak i „adoptovaný” Chevrolet, Lada Niva Travel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám