Hlavní obsah

Nezajištěné věci ve střešním boxu auta mohou zabíjet

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střešní boxy na autě, lidově rakve, jsou často využívanou možností, jak zvětšit zavazadlový prostor vozu. Věci v boxech je však nutné vždy zajistit popruhy. Kdo to neudělá, riskuje, že v případě bouračky se z nich stanou smrtící nástroje.

BEZ KOMENTÁŘE: Nárazový test střešních boxůVideo: safetyfirst.tv

 
Článek

Ukázal to i crash test automobilu s naloženým střešním boxem, který v Německu provedlo Allianz centrum pro technologie (AZT). I při rychlosti 50 km/h dopadl výsledek hrozivě.

V době vrcholící lyžařské sezóny přitom stačí k havárii s plně naloženým autem na cestě do hor chvilka nepozornosti. Střešní boxy, oblíbená součást zimní výbavy motoristů, se podle odborníků rázem mohou stát nebezpečnými zbraněmi – a na vině zdaleka nemusí být jen špatný výběr typu boxu nebo jeho neodborná instalace.

„V boxu by mělo být k dispozici vybavení pro správné zajištění nákladu – vázání nejlépe s kovovými součástkami, které na rozdíl od plastových lépe odolávají zimním teplotám,“ upozorňuje Melanie Kreutnerová z AZT na opomíjené zásady. Mnoho motoristů si podle ní neuvědomuje, že pro převoz věcí v boxu a v kufru auta neplatí stejná pravidla.

Podle expertů z technologického výzkumného ústavu v Ismaningu u Mnichova za fatálními následky nehod stojí často právě špatné zajištění věcí naložených v boxu. Mnozí cestovatelé vůbec netuší, které věci do boxu patří, a které už ne.

Předměty v boxu zajistěte popruhy

Základní pravidla jsou přitom jednoduchá. Na střechu auta nepatří nic, co nelze uvnitř boxu bezpečně zajistit popruhy – a čím lehčí náklad, tím lépe.

Aby AZT simulovalo co nejpravděpodobnější scénář nehody, crash test provedlo s vozidlem, jehož střešní box byl naložený typickou výbavou do hor – zcela nezajištěnými lyžemi, hůlkami, lyžáky a lahvemi s pitím. Celková váha přepravovaných věcí byla pouhých 34 kg místo maximálních 50 kg, doporučovaných výrobcem boxu.

Na pořízeném videu je vidět, že i při čelní srážce v pouze 50kilometrové rychlosti lyže prorazily stěnu boxu a se zbytkem nákladu vyletěly ven. Řidičům v protijedoucím voze by mohly způsobit smrtelný úraz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám