Hlavní obsah

Nenechte losy olizovat vaše auto, apeluje dopravní značení v Kanadě

Novinky, Marek Bednář

Vypadá to jako vtip na první, druhý i desátý pohled, ale podle všeho doopravdy není. Losi, ta velká parohatá zvířata, v Kanadě olizují auta a podle tamních úřadů je to problém. Příčinou je obyčejná posypová sůl.

Foto: Profimedia.cz

Los (Ilustrační foto)

Článek

Proměnlivé dopravní značení toho může zobrazit vážně hodně - informace o kolonách, nehodách či třeba přání šťastné cesty. Na některých kanadských silnicích se však objevilo varování, aby lidé nenechali losy olizovat svá auta. Toto konkrétní pochází ze silnice Maligne Lake v Jasperu v provincii Alberta.

Není to vtip, není to ani případ, kdy by se nějaký hacker naboural do systému proměnlivých značek a zobrazil tam nějaký nesmysl. Je to skutečné dopravní značení, alespoň podle webu Snopes, který se odkazuje na různé kanadské zpravodajské weby.

„Začalo to jako občasný problém před několika lety, ale nyní je to příliš běžné,” uvedl mluvčí Jasperského národního parku Steve Young pro web Fitzhugh. Dodal, že losi auta olizují kvůli soli, která na nich v zimních měsících ulpívá z posypu silnice.

Starší video ukazuje svačícího losa velmi zblízka.

Problém je to proto, že losi se tak učí nebát se aut a chodit k nim blízko, aby získali potřebnou dávku soli. Jenže čím méně se budou losi bát aut, tím více se budou pohybovat kolem silnic a tím větší je riziko srážky. Los může vážit až 450 kg a nehoda tedy může skončit smrtelně pro obě strany.

Co tedy mají nejen Kanaďané, ale i všichni ostatní dělat, pokud jim bude los olizovat auto? Odtlačit ohromné zvíře rukama se nedoporučuje jednak proto, že je těžké, a také proto, že losi jsou agresivní, pokud se cítí ohroženi. Doporučený postup je zatroubit, což losa vyplaší, anebo prostě pomalu a opatrně odjet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám