Hlavní obsah

Německo testuje kvůli emisím auta více než dvou desítek značek

Německý úřad pro motorová vozidla (KBA) testuje přes 50 různých automobilů více než dvou desítek domácích a zahraničních značek. Důvodem jsou možné manipulace s emisemi naftových motorů. Úřad oznámil, že testy zahájil v reakci na skandál ve Volkswagenu.

Foto: Mal Langsdon, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„KBA od konce září zkoumá, zda nedochází k dalším manipulacím s emisemi škodlivin, zejména oxidů dusíku," uvedl v aktuální zprávě úřad. „Přezkoumávány jsou automobily koncernu Volkswagen i dalších významných výrobců," dodal. Šetření se týká celkem 23 značek, nezahrnuje ale žádný z modelů české automobilky Škoda Auto, která je součástí koncernu.

Úřad KBA zkoumá rozdíly mezi emisemi v testovacím prostředí a v reálných podmínkách. Úřad zatím uskutečnil dvě třetiny plánovaných měření a v některých případech zaznamenal zvýšené hodnoty emisí. „Tyto údaje jsou dále posuzovány v rámci rozhovorů s příslušnými výrobci a regulačními úřady. Teprve pak budou k dispozici průkazné výsledky," uvedl KBA.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v září obvinila Volkswagen, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že v celém světě software instaloval do zhruba 11 miliónů aut, včetně asi 1,2 miliónu vozů české divize Škoda Auto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám