Hlavní obsah

Nejvýkonnější nabíječku světa žádný dnešní elektromobil nevyužije

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarská společnost ABB představila svoji nejnovější nabíjecí stanici na elektrická auta s názvem Terra 360. S výkonem 360 kW o 10 kW předčí stanice, které aktuálně využívá síť Ionity.

Foto: ABB

Nabíjecí stanice ABB

Článek

Modulární nabíječka dokáže podle výrobce standardně dobíjet i čtyři vozy najednou a každý z nich plně nabít za 15 minut. Z toho plyne, že každé 3 minuty umí autu dnešním nejlepším elektromobilům dodat dojezd 100 kilometrů, jak uvádí ABB.

V Evropě bychom se nové nabíječky měli dočkat na konci letošního roku, v USA, Latinské Americe a v Asii pak v roce 2022.

Američan dobíjel teslu tažením. Pár kilometrů stačilo, aby dojel k nabíječce

AutoMoto

Má to ale háček. Jak už lze odvodit z názvu nabíjecí stanice, Terra dovede vytvořit nabíjecí výstup s výkonem 360 kW, což je sice ohromující, ale bohužel žádný dnešní elektromobil takový proud nedokáže vydržet a hlavně přijmout.

Třeba Porsche Taycan dovede ustát nabíjecí výkon 270 kW a Tesla Model 3 250 kW. Například Škoda Enyaq pak zvládne „jen” 125 kW.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám