Hlavní obsah

Největší americká aukce vozidel trhala rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý víkend se v americkém Scottsdale na Floridě konala velkolepá aukce vozidel. Na prodej bylo 1719 aut, motocyklů i zvláštních přibližovadel. Rekordů tu padlo hodně, třeba v penězích, které byly věnovány na dobročinné účely.

Foto: Barrett-Jackson

Aston Martin DB5

Článek

Slavná aukční síň Barrett-Jackson pořádá každý rok několik aukcí. Ta první roku 2017 byla výjimečná, a to hned z několika důvodů. Především ve výše zmíněném rozsahu prodávaných vozidel. To úplně nejdražší, které zde našlo svého majitele, byl Aston Martin DB5 z roku 1964 za 1 485 000 dolarů (38,6 miliónu korun).

Druhý byl speciál Chevrolet Engineering Research Vehicle (CERV) 1, což je prototyp závodního vozu z roku 1960, na kterém firma Zora Arkus-Duntov zkoušela nové pružení, zavěšení a konstrukci těla závodního monopostu. Cena v přepočtu 34,3 miliónu korun.

Foto: Barrett-Jackson

Chevrolet Engineering Research Vehicle (CERV) 1

Foto: Barrett-Jackson

Duesenberg J Dual-Cowl Phaeton

Sluší se zmínit i třetí nejdražší auto – je jím Duesenberg J Dual-Cowl Phaeton z roku 1930 za 22,9 miliónu korun.

Celá aukce byla také ohromnou atrakcí pro návštěvníky i z hlediska toho, kdo prodával. Vždyť v nabídce bylo třeba Ferrari 458 Italia upravené od Liberty Walk. Majitelem nebyl nikdo jiný než zpěvák Justin Bieber. Tomu aukce nakonec vynesla 11,3 miliónu korun.

Ovšem na rozdíl od Stevena Tylera, frontmana skupiny Aerosmith, který přivezl na aukci Hennessey Venom GT z roku 2012, nedal Bieber peníze charitě. To Tyler celý zisk (20,8 miliónu korun) poslal nadaci. Stejně tak učinil i boxerský šampión Floyd Mayweather, plavecký zázrak Michael Phelps nebo dvojnásobný vítěz golfového Masters Bubba Watson.

Foto: Barrett-Jackson

Ferrari 458 Italia Justina Biebera

Foto: Barrett-Jackson

Hennessey Venom GT Stevena Tylera

Celkem byly vydraženy vozy pro charitu za 2,2 miliónu dolarů, což je asi 57 miliónů korun.

Ale ani to není všechno. Součástí aukce jsou i automobilové drobnosti a sběratelské rarity, které mají jistou spojitost s automobily. Tou naprosto nejdražší, která našla nového majitele, bylo keramické neonové logo značky Esso s křídly, které bylo v roce 1950 součástí hangárů v Severní Karolíně. Výsledná prodejní cena činila v přepočtu 2,2 miliónu korun.

Foto: Barrett-Jackson

Historické logo firmy ESSO

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám