Hlavní obsah

Nejsilnější Mazda 3 MPS: rodina se rozrůstá

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První byla Mazda 6 MPS, nyní přichází menší, ale nikoli méně sportovní Mazda 3 MPS. Co znamená třípísmenný přídomek? Přece Mazda Performance Series, což ukazuje na opravdu vytříbenou techniku. Takže lehké nalákání: výkon 191 kW, zrychlení z 0 na 100 km/h za 6,1 s.

Článek

Ačkoli zvenčí není Mazda 3 MPS žádný velký sportovec, neměli by ho konkurenti vůbec podceňovat. To by se třeba Fordu Focus ST, VW Golfu GTI či Renaultu Mégane Sport mohlo nevyplatit. Mazda 3 MPS totiž i přes absenci pohonu všech kol dokáže nabídnout hodně slušné jízdní výkony.

Brzdy a podvozek byly upraveny pro hodně vysoký výkon, takže pětidveřový hatchback je spíš tvrdý závoďák, než rodinný přítel. Vše je ovšem uzpůsobeno extrémně vysokému výkonu motoru, který je v tak malém voze opravdu slušný.

Pod přední kapotou je totiž řadový čtyřválec 2.3 DISI s turbodmychadlem, mezichladičem stlačeného vzduchu a přímým vstřikem benzínu. Maximální výkon tak šplhá na 191 kW a točivý moment na 380 N.m při 3000 ot./min. To dělá z vozu jeden z nejsilnějších vozů na současném trhu v kategorii hot hatch. Je však zajímavé i porovnání s dvoulitrovým závodním Mitsubishi Lancer EVO IX, který má 206 kW.

Výkon vozu stačí na zrychlení z 0 na 100 km/h za 6,1 s. Otázkou však zůstává, zda dokáže vůz s předním náhonem přenést tak extrémní hodnoty na silnici. Stabilizační a protiprokluzové systémy budou mít zcela jistě co dělat a přední gumy se budou muset měnit mnohem častěji.

Reklama

Související témata:

Související články

Mazda má chuť v Ženevě závodit

Mazda představí na 76. autosalonu v Ženevě ve světové premiéře vůz Mazda 3 MPS a v evropské premiéře koncept vozu Mazda Kabura. Oba jsou výkonné stroje, které...

Mazda představí nový model CX-9

Mazda Motor Corporation oznámila, že představí svůj zcela nový crossover - Mazda CX-9 - pro sedm cestujících na mezinárodním autosalonu v New Yorku. Tento...

Mazda MX-5 jako kupé-kabriolet

Mazda se rozhodla, že přidá svou trošku do mlýna v segmentu sportovních kupé-kabrioletů. Na výběr jsou dvě varianty sportovního náčiní - model RX-8, který...

Výběr článků

Načítám