Hlavní obsah

Nejrychlejší SUV světa prošlo modernizací, změny jsou i pod slupkou

Dvanáctiválcový Bentley Bentayga Speed prošel, stejně jako zbytek zástupců tohoto kontroverzního modelu, obměnou v polovině svého životního cyklu. Je hezčí i chytřejší než dosud, ale není jisté, jestli bude v Evropě v prodeji.

Modernizovaný Bentley Bentayga SpeedVideo: Bentley

 
Článek

Modelová řada Bentayga se v modernizovaném provedení ukázala už před několika týdny.

Nyní došlo i na vrcholovou variantu, označenou Speed podle toho, že prostě jezdí rychle. Ba dokonce, s maximálkou 306 km/h v rámci SUV nejrychleji na světě.

Foto: Bentley

Modernizovaný Bentley Bentayga Speed

Stejně jako u ostatních variant je nová příď i záď Vpředu nejsou změny příliš viditelné, ale vzadu vidíme nová oválná světla, podobná těm na Continentalu GT, a přesunutí registrační značky do nárazníku. Záď je tak mnohem elegantnější.

Samozřejmě, verze Speed je od „běžné” Bentaygy odlišena tmavšími předními světlomety, lakovanými prahy a nárazníky s trošku sportovnějším nádechem. Také koncovky výfuku jsou jednolité ovály, nemají přerušení uprostřed.

Foto: Bentley

Modernizovaný Bentley Bentayga Speed

K mání je také paket, kterému Bentley říká „Black Specification”. Věrně svému názvu nahrazuje veškerý chrom zvenčí černým lakem nebo karbonem, a to včetně koncovek výfuku nebo střešních ližin.

Foto: Bentley

V kabině zaujmou nové displeje.

V interiéru vidíme plně digitální přístrojový štít, který umí nahradit otáčkoměr mapou či jinými informacemi.

Obrazovka infotainmentu má 10,9” úhlopříčky a kromě běžných funkcí nabízí možnost psaní prstem po displeji, které je pohodlnější než vyťukávání jednotlivých písmenek na virtuální klávesnici.

Foto: Bentley

Analogové hodiny trůní nad displejem uprostřed palubní desky.

Charakteristické analogové hodiny nahoře zůstávají, stejně jako manuální ovladače klimatizace pod displejem. A je tu i pár kláves k základnímu ovládání infotainmentu, takže není nutné všechno dělat v displeji.

Za zmínku stojí i rozšíření funkcí head-up displeje, který nově ukáže např. jména ulic nebo informace o dopravě. A také vylepšený systém konektivity, který je v závislosti na trhu schopen na displeji v autě předpovědět, kdy se rozsvítí zelená na semaforu či zda je v okolí na silnici nějaké nebezpečí.

Foto: Bentley

Vzadu můžete mít dvě křesla místo lavice.

Pod kapotou zůstává šestilitrový motor W12 o 635 koních a 900 N.m. Pro snížení spotřeby paliva ale dokáže vypnout jednu řadu válců. Zajímavější na tom je, že umí řady válců přepínat tak, aby jedna z nich příliš nevychladla, kdyby byla vypnutá dlouho.

Je spojený s osmistupňovou automatickou převodovkou, která na 5. až 8. stupeň při uvolnění pedálu plynu otevře hydrodynamický měnič momentu, čímž odpojí motor od kol a vozu umožní plachtit. Pokud však zaznamená jízdu z kopce a samovolné zrychlování vozu, opět měnič uzavře a vůz může brzdit motorem.

Foto: Bentley

Čtyřzónová klimatizace je samozřejmostí.

Cenu modernizované Bentaygy Speed automobilka neoznámila, ovšem je možné, že Evropany nebude muset příliš trápit.

Bentayga Speed bude v nabídce v regionech, kde poptávka po dvanáctiválcových SUV zůstává silná – v USA, na Blízkém východě a v Asijském Pacifiku.

Neberme to jako potvrzení, že se faceliftovaná verze do Evropy nepodívá; spíše jako náznak, který nemusí nic znamenat. Automobilka pokračuje, že chystá i hybridní verzi bentaygy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám