Hlavní obsah

Luxusní Bentley Bentayga Speed je nejrychlejším SUV světa

Novinky, fra

Přetahovaná o nejrychlejší auto světa pokračuje. Tentokrát jde o „nej” SUV, kde zatím vládlo Lamborghini Urus. Teď už ne. Nově je oficiálně nejrychlejším vozem na „vysokých kolech“ Bentley Bentayga Speed.

Oficiálně nejrychlejším SUV na světě je Bentley Bentayga Speed.Video: Bentley

 
Článek

Speed je tradiční přídomek vozu Bentley v případě, že jde o speciální verzi upravenou na nejvyšší výkony a rychlost. Samozřejmě že se nezapomíná na luxus a komfort, ale přece jen je třeba funkce převodovky nebo motoru přepracována tak, aby auto bylo rychlejší.

Foto: Bentley

Ta barva je určena pouze pro verzi Speed

Foto: Bentley

Auto má zvýšený výkon, ale na Lamborghini Urus nedosahuje

Bentayga tak má novou verzi Speed. Z šestilitrového twin-turbo dvanáctiválce sice vyždímá „pouhých 626 koní (původně bylo slibováno 650 koní), což je proti Lamborghini Urus s 641 koňmi méně. I to ale stačí na to, aby se auto posadilo na trůn nejrychlejšího SUV světa. Zrychlení z 0 na 100 km/h se zkrátilo proti standardní W12 o dvě desetiny sekundy, takže teď má hodnotu 3,9 s. Hlavně ale maximální dosažená rychlost je 306 km/h (190 mil/h). Na videu se můžete podívat na důkaz.

Foto: Bentley

Karbon a alcantara - to jsou hlavní nové prvky v interiéru

Co všechno muselo být uděláno? Motor byl upraven v rámci řídicí jednotky. Navíc k němu byl přidán sportovní výfuk, který nějakého koně také přidal. Auto ale dostalo i tužší odpružení, upravený program v osmistupňové automatické převodovce apod.

Ze vzhledových úprav vyzdvihneme nová dvaadvacetipalcová kola, kouřově šedé zbarvení světel, alcantaru v interiéru a také speciální „Speed“ barvu karoserie. Bentley auto oficiálně představí v březnu na autosalonu v Ženevě, kde také oznámí cenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám