Hlavní obsah

Nejrychlejší SUV jelo 382,7 km/h

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémní. Nijak jinak se asi nedá popsat Nissan Qashqai, který jel rychlostí 382,7 km/h. Pod kapotou mu totiž pracuje motor o výkonu neskutečných 2000 koňských sil.

Foto: Severn Valley Motorsport

Už ty výfuky ledacos vypovídají

Článek

Samozřejmě že SUV s tímhle názvem nenajdete v ceníku japonské značky. Je to dílo firmy Severn Valley Motorsport z Velké Británie, která se specializuje na přípravu automobilů na závody a také tuning.

Říká vám to něco? Že jste už nějaký takhle nadupaný Nissan Qahqai viděli? Ano, jistě! Bylo to v pořadu Top Gear, kde už v roce 2014 ukázali tohle monstrum. Ovšem tehdy mělo jen „trapných” 1100 koní. Od té doby uplynula sice spousta času, ale také přiběhlo další pořádné stádečko. A tak motor původně z Nissanu GT-R, který byl ale vlastně kompletně přestavěn (zůstalo z něj prý jen opravdové minimum), dokázal popohnat auto k neskutečným jízdním vlastnostem.

Foto: Severn Valley Motorsport

Tohle není obyčejný tuning

Foto: Severn Valley Motorsport

Co to je u toho motoru? Gigantická turba

Samozřejmě že nelze očekávat, že tohle auto by si dalo pár koleček třeba na severní smyčce Nürburgringu. Tohle je speciál na sprinty. A ty umí opravdu dokonale. A tak se na jednom takovém soukromém srazu, kde se měřily maximální rychlosti, tohle auto stalo absolutním králem s rychlostí 382,7 km/h. A kdo byl na dalších místech? Nikdo jiný než neskutečný Koengsegg Agera RS (356 km/h) nebo Aston Martin One:1, Lamborghini Huracán, McLaren 720S…

Qashqai také pokořil doposud držený rekord pro terénní auto, který měl „v ruce” stejně výkonný off-road Toyota Land Cruiser (tovární speciál), který jel 370 km/h.

Foto: Severn Valley Motorsport

Takhle vypadala výsledková listina ze závodu VMAX 200

Reklama

Výběr článků

Načítám