Hlavní obsah

Nejrychlejší motocykl světa se ukáže v Praze, stošedesátkou jede za sekundu

Novinky, maž

Jednou z atrakcí celosvětových oslav 115. výročí založení slavné motocyklové značky Harley-Davidson zkraje července v Praze bude i speciální dragster, který je od roku 2016 držitelem světového rychlostního rekordu motocyklu. A je opravdu neskutečně rychlý. Z nuly na 161 km/h zrychlí za 1,1 sekundy.

Foto: Harley-Davidson

Dragster Iana Kinga

Článek

Dragster Iana Kinga, desetinásobného mistra Evropy v závodech dragsterů a držitele světového rychlostního rekordu v jízdě na motocyklu, pohání čtyřválcový motor Puma o výkonu neskutečných 1500 koní (1102 kW).

Z dosahovaných rychlostí se vám zamotá hlava: z nuly na 161 km/h za 1,1 sekundy a k hranici 400 km/h rychleji, než přečtete tuto větu – za 5,9 sekundy. Schválně si v duchu napočítejte do šesti – jde o opravdu neskutečné zrychlení, které zvládne tento speciální dragster.

Zajímavostí je, že motor spaluje nitromethan, vysoce výbušné palivo používané dragstery. Za minutu ho spotřebuje 43 litrů, motor zároveň každou sekundu nasaje 430 litrů vzduchu.

Legendární americká značka Harley-Davidson letos slaví 115 let od svého vzniku. Světově největší oslavy proběhnou právě zkraje července v Praze. Celkem přijede 60 tisíc účastníků, v rámci spanilé jízdy Prahou projedou čtyři tisíce motocyklů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám