Hlavní obsah

Nejmenší auto světa našlo kupce za 4,2 miliónu korun

Když se nejmenší auto světa Peel P50 prodávalo jako originální nový vůz, stálo v přepočtu necelých 7000 korun. Nedávno se tohle strašně vtipné vozítko prodalo v aukci za 120 000 liber, tedy asi 4,2 miliónu korun.

Foto: Rm Sotheby´s

Peel P50

Článek

Nejmenší auto světa má několik výhod – vejde se do výtahu, můžete si ho vzít za nápravu a prostě ho odtáhnout, kam chcete, protože váží pouhých 59 kg a jeho provoz je prý levnější než chůze. Nevýhodou je, že se do něj těžko složí jeden člověk, že nemá zpátečku a že je jich na světě už jen 28. A jedno z nich bylo právě prodáno v aukční síni RM Sotheby´s za neuvěřitelné peníze.

Když jsme o autě před nedávnem psali, předpokládalo se, že očekávaná cena je někde kolem 100 000 liber. Že bude ještě o 20 000 liber překonána, nečekal nikdo. [celá zpráva]

Vždyť tohle je největší nárůst ceny motorového vozidla v historii aukční síně. V roce 1964 vyrobený vůz byl jeden ze sta, které firma Peel Engineering vyrobila. Cena byla o třetinu nižší, než stála dobrá motorka. V současné době však tohle auto stojí dokonce víc než Porsche 911 GT3 nebo Mercedes-AMG S63 4Matic L.

Tak pokud máte doma „hadraplán“, zkuste ještě chvíli počkat a pak ho nabídnout aukční síni k prodeji. Třeba budete milionáři.

Reklama

Výběr článků

Načítám