Hlavní obsah

Nejhezčí auta letošní Ženevy? Aston Martin DB11 a Jaguar F-Type SVR

Novinky, maž

Slavný ženevský autosalon se od čtvrtka otevřel pro širokou veřejnost. K vidění je toho spousta, třeba nejrychlejší auto planety (Bugatti Chiron). Mezi dva nejkrásnější exponáty na čtyřech kolech podle nás letos patří nový Aston Martin a nejrychlejší verze Jaguaru F-Type.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Aston Martin DB11

Článek

Britský Aston přivezl do Ženevy dva exempláře své novinky – ve výrazné oranžové a v šedé metalíze. Hodnotit design je vždy subjektivní, klasické tvary kupé postavené na nové hliníkové platformě se patrně nebudou líbit jen málokomu. Přední maska je evolucí předchůdce (DB9), z profilu je to typické sportovní kupé. Výrazné křivky jsou svalnaté, nepostrádají ale eleganci typickou pro vozy z Gaydonu. Moc pěkná jsou i protáhlá zadní světla, naživo je celý dojem ještě o úroveň lepší. Však také na stánku Astonu bylo neustále plno.

O pohon zadních kol se stará vidlicový dvanáctiválec o zdvihovém objemu 5,2 litru. Pomáhá mu dvojice turbodmychadel. Výsledkem je největší výkon 608 koní (447 kW) a točivý moment rovných 700 Nm. Nový dvanáctiválec je spojen s rovněž novou převodovkou – osmistupňovým automatem – od věhlasné firmy ZF.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Aston Martin DB11

Později přijde i roadster

Výrobce udává zrychlení z 0 na 100 km/h za 3,9 sekundy a maximální rychlost 322 km/h. Autu nechybí mechanický samosvorný diferenciál, zvuk motoru je kompletně mechanický, takže žádný zvuk z reproduktorů nebo něco podobného. I to zákazníci ocení, k supersportovnímu autu pořádný zvuk motoru patří jako k hokeji puk.

Cena začíná na částce 5,5 miliónu korun, do prodeje později přijde i otevřená verze.

Foto: Aston Martin

Aston Martin DB11

Foto: Aston Martin

Aston Martin DB11

Jaguar F-Type SVR

Druhým nejhezčím autem letošní Ženevy – podle našeho skromného názoru – je Jaguar F-Type SVR. Ten se prodává jako roadster kupé a jde o nejsportovnější jaguar současnosti.

O pohon se stará vidlicový osmiválec o objemu pět litrů, který Jaguar montuje i do svých jiných modelů. Ten má nyní výkon 423 kW (575 koní) a točivý moment 700 Nm. Hodnoty jsou pak přenášeny na všechna kola přes osmistupňovou automatickou převodovku.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Jaguar F-Type SVR

Maximální rychlost vozu je 322 km/h u kupé, 312 km/h u kabrioletu. Tento model má elektronickou uzávěrku zadního diferenciálu. Dvacetipalcová kola jsou kovaná a proti hliníkovým jsou o 20 kg lehčí. Standardně jsou dodávány ocelové brzdové kotouče, ale lze dokoupit i keramické (-21 kg).  Výfuková soustava je provedená v titanu.

Cena za F-Type SVR začíná na částce 3,8 miliónu korun.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Jaguar F-Type SVR

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Jaguar F-Type SVR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám