Hlavní obsah

Nejextrémnější Aston Martin přišel o střechu, Britové vyrobí jen 85 spiderů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aston Martin Valkyrie se dočkal otevřené varianty Spider.

Foto: Aston Martin

Aston Martin Valkyrie Spider

Článek

Model Valkyrie ve variantě s odnímatelnou střechou je nejrychlejším otevřeným silničním autem této značky v historii. Sdílí totiž impozantní pohon kupé.

To znamená uprostřed uložený 6,5litrový dvanáctiválec o výkonu rovných 1000 koní, kterému ještě pomáhá 160koňový elektromotor od chorvatského specialisty, firmy Rimac. Výsledkem je systémových 850 kilowattů, 1 150 koní, v 10,5 tisících otáčkách za minutu. Točivý moment vrcholí hodnotou 900 Nm v šesti tisících.

Poslechněte si Aston Martin Valkyrie, na Silverstonu zní jako formule

AutoMoto

Bez střechy auto zvládne maximální rychlost 330 km/h, limitem tehdy bude spíš odvaha posádky. S nasazenou střechou však stejně jako kupé umí i více než 350 km/h.

Díky karbonovému monokoku s extrémně pevnou podlahou podle automobilky došlo jen k minimálnímu nárůstu hmotnosti, který je u aut bez pevné střechy jinak běžný v podstatné míře.

Foto: Aston Martin

Aston Martin Valkyrie Spider

Odnímatelný střešní panel není jedinou významnou změnou na karoserii, upravit se samozřejmě musely dveře. Zatímco u kupé totiž drží na horním sloupku a otevírají se jako křídla, verze Spider má takzvané nůžkové dveře ukotvené u předních blatníků.

Vozů s cenovkou 100 milionů korun bychom prodali tisíc, tvrdí Aston Martin

AutoMoto

„Je to jednoduchý odnímatelný střešní panel, ale výzvou bylo zůstat věrný původnímu konceptu,” řekl Adrian Newey odpovědný za vývoj vozu. „Udržení aerodynamických vlastností bez střechy pro nás bylo nesmírně důležité.”

Automobilka cenu jednoho z 85 kusů nekomentuje, ale podle neoficiálních informací se již vyprodaná varianta kupé prodávala přibližně za 3,2 milionu dolarů, tedy přibližně 69 milionů korun.

Foto: Aston Martin

Aston Martin Valkyrie Spider (vpravo)

Foto: Aston Martin

Aston Martin Valkyrie Spider

Reklama

Výběr článků

Načítám