Hlavní obsah

NASA vyvinula pneumatiku, kterou nejde propíchnout

Novinky, fra

Mít tak pneumatiky, které by se jen tak neojezdily a nedaly se propíchnout. A možná ještě lepší by bylo, kdyby se nemusely nafukovat. NASA vyvinula novou generaci takové pneumatiky, která se jednou podívá na Mars.

Nová kovová pneumatika Video: NASA

 
Článek

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku NASA zkoumá tak pozemní věc, jakou je pneumatika. Ono píchnout pneumatiku na Marsu je dost pitomé. Servis není dostatečně blízko a vystupovat z vesmírného vozítka na výměnu kola taky není úplně komfortní. Mise na Mars tak bude muset mít kola, která nic nepropíchne ani nezničí. Už je to dávno, co byly představeny kola s jakousi pružinovou konstrukcí, která pneumatiku nahrazovala. Systém to byl zajímavý, skvělý, ale pružiny během několika týdnů měnily svůj tvar a vymačkávaly se.

Nová pneumatika je vlastně konstrukcí velmi podobná. Mřížka svinutého kovu do tvaru pneumatiky se dokonale přizpůsobuje povrchu a nejde ji propíchnout, protože vlastně není co propíchnout. Jak se tedy vyřešil problém s vymačkáváním? Jde tu totiž o speciální paměťovou slitinu mědi a titanu. Ta si svůj tvar pamatuje a po deformaci molekulovém prostoru se zase vrátí do původního tvaru.

Foto: NASA

Testování nové pneumatiky

NASA už kolo otestovala. Na videu můžete vidět, jak je nové kolo nasazeno i na klasickém Jeepu Wrangler. Testy už samozřejmě proběhly v mnohem náročnějším terénu. Tento typ pneumatiky asi nepůjde použít na klasické silnici, ale principy z vesmírného výzkumu se velmi často prolínají do pozemských technologií už za několik let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám