Hlavní obsah

Nárazník nového Chevroletu Corvette má trik, který se Čechům bude hodit

Americký server Corvette Bloger zveřejnil video a fotografie, na kterých se objevil přední nárazník nového Chevroletu Corvette C8. Zvláštní na něm je, že primárně nemusí mít poznávací značku. Zákazník si může sám určit, zda ji chce, či ne. Musí se ovšem řídit zákony.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Corvette Stingray 2020

Článek

Jestli existuje nějaká univerzální vada na kráse aut, která rozčiluje snad všechny milovníky motorismu, jsou to přední registrační značky. Většině aut prostě jen nesluší, u spousty dalších ale kazí aerodynamiku přídě nebo překážejí přístupu chladicího vzduchu. A v neposlední řadě je leckdy nutné drahý, třeba i karbonový nárazník proděravět vruty, aby bylo možné značku řádně připevnit.

Konstruktéři Chevroletu na to ale u nové Corvette C8 mysleli a pro 31 amerických a všechny evropské státy má C8 dedikovaný prostor pro přední značku. Pro zbytek amerických států, anebo třeba na český sraz „amerik” na ploše mimo pozemní komunikace, má tenhle prostor svůj vlastní kryt s logem Corvette.

Jak můžeme vidět na přiloženém videu z dílny Corvette Bloger, nový sportovní vůz od amerického výrobce zákazníci dostanou s nárazníkem, který primárně podporuje sportovní vzhled vozidla na úkor prostoru pro značku.

Má to nová Corvette zapotřebí? Tento prvek výbavy je na pováženou

AutoMoto

Bohužel, co se registračních značek týče, řidiči a výrobci se stále musí pamatovat na zákony, a proto se dá panel uprostřed nárazníku odstranit a místo něj namontovat značku. Výhodnou je, že ničemu na přídi nevadí - dle Chevroletu neblokuje nasávání vzduchu. Značku je jen třeba trošku ohnout; takhle to vypadá s maketou.

Ohnutí značky nicméně českým předpisům neodporuje, ba dokonce je jimi povoleno. Podle odst. 1 § 32 vyhlášky 343/2014 o registraci vozidel se značka „umístí tak, aby byla na místě určeném konstrukčním řešením silničního vozidla a při běžném provozu na pozemních komunikacích nedošlo k její ztrátě”. V odst. 2 stojí, že značka „se tvarově upravuje pouze podle místa, na kterém je umístěna tak, aby úpravou byla zachována její čitelnost”.

V USA, kde se bude Corvette prodávat primárně, musí mít automobily přední registrační značku ve 31 státech. V těch ostatních mohou majitelé nejsportovnějšího Chevroletu v klidu nechat černý kus nárazníku tam, kde je. Pokud si ovšem Corvette necháte dovézt do České republiky, máte smůlu. Dle zákona je u nás namontování přední značky povinností; za jízdu bez značky hrozí řidiči pokuta 5 až 10 tisíc korun a zákaz řízení na šest měsíců až rok.

Reklama

Související články

Nová Corvette bude jezdit na elektřinu

Že nový Chevrolet Corvette už není, co býval? Nejenže má poprvé v historii své produkční verze motor uprostřed, navíc ho čeká i elektrifikace. V některých...

Výběr článků

Načítám