Hlavní obsah

Na Slovensku se loni vyrobil rekordní počet automobilů

Výroba automobilů na Slovensku loni stoupla na nový rekord - více než 980 000 vozidel. Informoval o tom slovenský svaz automobilového průmyslu, podle kterého si země v přepočtu na obyvatele udržela pozici světové jedničky v produkci automobilů. Z výrobních linek tří automobilek na Slovensku sjelo v minulém roce o 5,8 procenta více vozů než předloni.

Foto: maž, Novinky

Továrna Kia ve slovenské Žilině - výstupní kontrola.

Článek

Svaz automobilového průmyslu předpokládá, že letošní produkce vozidel na Slovensku z důvodu zavádění nových modelů patrně mírně poklesne. Výroba podle Holečka ale bude vyšší než v roce 2012, kdy přesáhla hranici 926 000 vozů. Značný podíl na celkové produkci aut na Slovensku mají sportovně užitková vozidla.

Automobilový průmysl patří mezi tahouny exportně orientované slovenské ekonomiky. Své závody na Slovensku mají německý Volkswagen, korejská Kia Motors a francouzská PSA Peugeot-Citroën. Automobilky a jejich dodavatelé zaměstnávají na Slovensku více než 70 000 lidí.

Výrobní výsledky za loňský rok zveřejnily slovenské továrny dvou ze tří automobilek. Jak Kia Motors tak PSA Peugeot Citroën vyrobily ve svých závodech na Slovensku rekordní počet automobilů. Továrna PSA v Trnavě zvýšila produkci o 15,5 procenta na 248 405 vozů. Kia v závodu u Žiliny smontovala 313 000 vozidel, což proti roku 2012 představuje nárůst o sedm procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám