Hlavní obsah

Na obzoru jsou chytré pneumatiky. Samy se dofouknou na správný tlak

Novinky, laz

Za jízdy lze dofouknout pneumatiky u nákladních a leckterých specializovaných aut. Ovšem nový koncept od Continentalu se umí dofouknout sám, bez příslušenství v konkrétním autě.

Foto: Continental

Prvky uvnitř chrání aerodynamický disk.

Článek

Zatímco vývoj u většiny automobilových součástek je v posledních letech překotný, ve světě pneumatik se spíše ladí směsi a pro laika to zůstává pořád ta stejná černá „věc”.

Jak se vyrábějí pneumatiky v nejefektivnější továrně světa

AutoMoto

Ovšem vývoj nespí a koncepty tu jsou stále nějaké. Typicky třeba pneumatika, která nemá vzduch, ale je tvořena z pružných kompozitů a jiných materiálů. Nový koncept od Continentalu ale tlak používá. Jenže si jej umí také sám regulovat.

Foto: Continental

Prvky uvnitř disku jsou pro účely propagace ztvárněny až designovým způsobem.

Studie se jmenuje C.A.R.E., což je zkratka slov connected, autonomous, reliable, electrified. Tedy připojená, autonomní, spolehlivá, elektrifikovaná. Přímo v disku kola jsou umístěny senzory tlaku a teploty. Především ale také odstředivé čerpadlo, které si vlivem otáčení kola umí vyrobit tlak k dohuštění pneumatiky.

Foto: Continental

Nechybí dokonce ani připojení přes Bluetooth.

Díky tomu lze udržet ideální tlak pneumatik. To ostatně bývá častý problém, že řidiči jezdí na podhuštěných „bačkorách”. Ty mají vyšší valivý odpor, což zvyšuje spotřebu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám