Hlavní obsah

Na nové škodovky budeme volat Lauro, jmenuje se tak hlasová asistentka

Novinky, laz

Škoda do svého infotainmentu přidává pokročilejší hlasové ovládání. Již není třeba mačkat tlačítko. A Laura, jak ji v Mladé Boleslavi nazvali, toho umí víc než dříve.

Škoda představuje hlasovou asistentku, LauruVideo: Škoda Auto

 
Článek

Na mercedesy s infotainmentem MBUX voláme prostě „Hej, Mercedesi”. Asistentka Seatu si například nechá říkat Alex, podle kolegyně z Amazonu. Uživatelé zařízení od Applu si také již pravděpodobně na Siri zvykli. Nyní je tu Škoda a její Laura.

Poprvé se s Laurou setkáte v modelech Scala a Kamiq, které mají vůbec poslední verzi informačně-zábavního systému. Je-li vůz vybaven vrcholným systémem Amundsen, stačí jej oslovit „Okay, Lauro!“ a aktivovat tak hlasové ovládání. Není nutno mačkat žádné tlačítko. Laura by měla rozumět i plynule proneseným celým větám, řidič nemusí používat žádné přesně určené pokyny nebo fráze.

Foto: Petr Horník, Právo

Škoda Scala 1.0 TSI

Co víc, systém funguje v šesti jazycích, a vedle angličtiny, němčiny a francouzštiny ovládá také španělštinu, italštinu a češtinu. V případě potřeby podle vývojářů porozumí i dialektům. Už teď se těšíme, že se od naší moravské části redakce dočká řádného testu. Přiložené video je tedy v angličtině, ovšem čeština je oficiálně k dispozici rovněž.

Velkou výhodou systému je fakt, že ve vrcholné verzi jsou systémy díky SIM kartě připojeny k internetu. Krom toho, že tak hlasem můžete ovládat například telefonní funkce, klimatizaci či díky mapovým podkladům i navigaci, systém umí vyhledat i nejbližší restaurace, kavárny, bankomaty a další.

Rádio nebo hudební přehrávač se během rozhovoru neztlumí zcela, ale jen mírně, což má dotvářet atmosféru přirozeného rozhovoru. Nové funkce digitální asistentky Laury se budou průběžně vyvíjet, dále zlepšovat a rozšiřovat. Systém bude brzy k dispozici i v dalších modelech.

V budoucnu bude Laura umět například ovládat více funkcí vozu nebo plynuleji reagovat na celé mluvené věty; bude možný i jednoduchý rozhovor. Myslitelné jsou podle vývojářů do budoucna také aplikace rozšířeného hlasového ovládání i mimo vozidlo, například v rámci mobilních nebo webových aplikací či online konfigurátoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám