Hlavní obsah

Na kolik dnes přijde Škoda 100? Cenu zachovalého kusu nevyrovná ani nový superb

Novinky, Daniel Havlina

Během víkendové akce Retro Garáž v Lysé nad Labem, kde se dražily sběratelské motocykly a automobily, došlo k velmi zajímavé aukci. Položka číslo 10, veterán Škoda 100 De Luxe, se vydražila za bezmála dva miliony korun.

Foto: Retro Garáž

Vydražená Škoda 100 DeLuxe.

Článek

V posledních letech rostou ceny většiny sběratelských předmětů. Tomuto proudu se pochopitelně nevyhnul ani trh s automobilovými veterány a některá auta bleskově stoupla na ceně. Důkazem budiž výsledek aukce na výstavišti v Lysé nad Labem.

K vidění tu byla celá řada zajímavých strojů, ale pomyslnou královnou byla prakticky zánovní Škoda 100 z roku 1974 ve verzi DeLuxe. Zajímavý kus auta, který se v prvopočátku prodal do Švédska, i proto měl velice nadstandardní výbavu.

Škoda 100 slaví 50 let. Faceliftované embéčko bylo zastaralé už jako nové

AutoMoto

Do dražby šel s nájezdem 1605 kilometrů, kompletní dokumentací a v původním stavu, navíc v netradiční svítivě zelené barvě. Předpokládal se proto velký boj zájemců. Výsledek aukce byl nakonec ještě více šokující, než se čekalo. Auto se nakonec prodalo za 1 850 000 korun, vyvolávací cena přitom byla stanovena na 350 tisíc korun.

O vůz dlouho bojovali hned tři vážní zájemci. Aukce pak jasně dokázala, že v České republice roste zájem o původní auta, kterými si jejich majitelé nostalgicky připomínají dětství.

V Česku jsou stále registrovány desetitisíce škodovek 100 a 110

AutoMoto

Obecně je Škoda 100 a prakticky totožná Škoda 110 legendou mezi v Česku vyráběnými automobily. Vyráběla se v letech 1969 až 1977 a celkem bylo do světa vysláno přes jeden milion kusů. Automobil Škoda 100 se vyráběl se slabším motorem o objemu 988 kubických centimetrů a výkonem 45 koňských sil a ve dvou výbavových stupních Standard a právě vydražené verzi DeLuxe.

V dnešní době je Škoda 100 cenným sběratelským artiklem, v domovské Mladé Boleslavi i po celé České republice ji má doma řada nadšenců. Někteří se rozhodli vůz ponechat v původním stavu, jiní ale svá auta začali sami vylepšovat a vznikají tak další zajímavé kusy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám