Hlavní obsah

Modely R u Volva skončí

Modely S60R a V70R to mají spočítané. Zákazníci si je neoblíbili, nežádají je, a tak u švédské automobilky Volvo končí. Vývoj bohužel stál víc, než za ně automobilka utržila, takže jde o propadák se vším všudy.

Článek

Volvo nabídlo k prodeji modely R jako sportovní varianty sedanu a kombi. Jenže značka na kapotě byla asi to nejostřejší, co na voze bylo. Auto mělo sice silný motor, ale také těžkou karoserii, se kterou se prala i čtyřkolka. Není žádným tajemstvím, že V70R prohnané na okruhu utavilo brzdy po třech projížďkách cílovou rovinkou.

Na druhou stranu motorističtí novináři i zákazníci vyzdvihovali automobil, jako slušné nářadí pro usedlejší lidi, kteří nechtějí nikde provokovat, a přitom se rádi svezou trochu rychleji.

Ovšem pouhých 1098 kusů prodaných v USA bylo opravdu málo a v Evropě to bylo ještě horší.

Podle vyjádření představitelů značky se silné modely neodstraní úplně. V dalších letech budou pokračovat, jen se asi nebude tolik dbát na jejich odlišení písmenem R.

Co je vlastně R:

Dnes nabízí Volvo S60 R a V70 R s pětiválcovým motorem o objemu 2,5 litru. Ten má výkon 220 kWa točivý moment 400 N.m. Ručička se zastaví na 250 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h zvládnou vozy za 5,7 s (S60 R) a 5,9 (V70 R).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám