Hlavní obsah

Miniaturní Isettu letos čeká návrat. Retro vozítko připravují dva konkurenti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá švýcarská firma Micro Mobility Systems před časem oznámila, že hodlá vyrábět mikrovůz Isetta. Stejný nápad ovšem měli i v Německu, a proto vzniknou hned dvě elektrická vozítka od dvou rozdílných výrobců.

Foto: Artega

Elektromobil Artega Karo-Isetta

Článek

Krom firmy MMS oznámila výrobu elektrické Isetty i německá společnost Artega, která chystá svoje vozidlo představit už v letošním roce. Autíčko se bude vyrábět ve dvou stupních výbavy Intro a Edition a zákazníci budou mít na výběr ze šesti exkluzivních laků a interiéru v provedení velur a kůže.

Auto, které nese název Karo-Isetta bude pohánět malý elektrický motor s dojezdem až 200 kilometrů, maximální rychlostí okolo 90 km/h a napájet ho mají lithium-iontové baterie od firmy Voltabox.

Toyota chystá malé SUV založené na Yarisu, dorazit by mělo ještě letos

AutoMoto

Cena roztomilého mikroauta bude začínat na 18 tisících eur (453 000 Kč) za základní verzi Edition a 21 995 tisíc za model Intro, tedy v přepočtu 554 tisíc korun. Pokud Isettu chcete, musíte pak složit u Artegy kauci ve výši 2500 eur (více než 63 000 korun). Za svoje peníze pak dostanete mimo ikonického vzhledu například i LED světlomety.

Foto: Artega

Elektromobil Artega Karo-Isetta převzal ikonický design z 50. let.

Zajímavostí je, že německá firma Artega považuje své auto za oficiálního nástupce původního modelu Isetty od automobilky Iso. Tento původní prcek s nastupováním přední částí vozu v Itálii vznikal od roku 1953 a později jej úspěšně vyrábělo BMW.

Jiný názor na to měli Švýcaři z Micro Mobility Systems, proto podali na Artegu žalobu. Obě společnosti nakonec uzavřely mimosoudní dohodu a budou elektrickou Isettu nabízet nezávisle na sobě. MMS konkrétně v roce 2021 s tím, že mají údajně 16 tisíc předobjednávek.

Foto: Artega

Elektromobil Artega Karo-Isetta

Foto: BMW

Původní BMW Isetta

Reklama

Související témata:

Související články

Test Mini JCW: Dospělejší, než si myslíte

Moderní vozy Mini v sobě vždy měly rošťácké sklony a verze John Cooper Works je tu tradičně od toho, aby sebrala něco z každodenní použitelnosti běžných...

Autem roku 2020 v ČR je BMW řady 3

Česká anketa o nejlepší auto prodávané na domácím trhu má svého vítěze – je jím BMW řady 3, coby první BMW v historii ankety. Loňským vítězem byl Ford Focus....

Výběr článků

Načítám