Hlavní obsah

Mini blízké budoucnosti: Renault Zoé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/ŽENEVA

Malý, luxusní a přizpůsobivý. Tak charakterizuje automobilka Renault svůj nový koncept Zoé, který představila na autosalónu v Ženevě. Automobil dlouhý 3,45 metru nabízí místo pro tři pasažéry. Návštěvníky autosalónu přitom zaujal způsobem, jakým umožňuje cestujícím přístup do vozu.

Foto: Zdeněk Zelený

Herec Martin Legerski v hlavní roli Emericha Ratha.

Článek

Posuvné dveře spolujezdce jsou ovládány motorem. Jejich dvoubodové otevírání ve třech osách zajišťuje dobrou přístupnost do automobilu. Při otevření dveří se přitom zvedne boční prosklená část stropu. Dveře na straně řidiče se otevírají klasicky.

Zadní dveře se otevírají mechanismem s dvojí kinetikou, což znamená, že lze otevřít nejen dveře jako celek, ale i zadní okno samostatně. Ostatně to je dnes běžné u mnoha automobilů. Toto řešení je praktické zejména ve stísněném prostoru například v podzemních garážích či řadě zaparkovaných vozů.

Vnitřní prostor se pomocí hvězdicovitého tlačítka na boku sedadla řidiče umožňuje uspořádat kabinu do tří přednastavených poloh. "Mezi jednotlivými cestujícími ve voze není žádná hierarchie: všechna tři sedadla nabízejí stejný komfort," uvádí automobilka. V interiéru nechybí celá řada úložných prostorů a schránek.

Netradiční pracoviště řidiče

Netradičně je řešeno i pracoviště řidiče, kterému dominuje tachometr zavěšený na skleněné desce, za kterou se skrývá displej zobrazující důležité informace. Na středovém panelu jsou umístněny ovládací prvky rychlosti vozu, joystick pro seřízení sedadel a vycentrování zobrazení na LCD displeji v ukazateli tachometru.

Zoé se díky multifunkčnímu pasu může automaticky přizpůsobit několika uživatelům. Na pasu jsou zaznamenány údaje o poloze sedadel, zpětných zrcátek či oblíbené rozhlasové stanici. xxx

Renault Zoé je poháněn zážehovým motorem o objemu 1,2 litru s turbokompresorem. Disponuje výkonem 73 kW a maximálním točivým momentem 145 Nm. O převod rychlostí se stará robotizovaná pětistupňová převodovka, která se ovládá pomocí ovladačů na výztuze pod volantem.

Technická data
Rozměry (mm)
Délka3450
Šířka1680
Výška1420
Rozvor2245
Homotnost950 kg
Motor
Zážehový v předu příčně uložený čtyřválec 1,2 16V s turbokompresorem
Výkon73 kW
Max.točivý moment145 Nm

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám