Hlavní obsah

Miliardář chce znovu vyrábět klasický Land Rover Defender

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Land Rover se zřekla svého největšího klasika ve výrobním programu – modelu Defender. Chce představit jeho moderního nástupce. To se však nelíbí lidem, jako je Jim Ratcliffe z petrochemického gigantu Ineos.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Land Rover Defender 110 Heritage Edition

Článek

Ten nedávno oznámil, že chce znovu rozjet výrobu modelu Defender, jenž po 68 letech skončil u Land Roveru. [celá zpráva]

Pokud by mu vláda dala zelenou, investoval by do výroby 600 miliónů liber, aby začal tento nekompromisní off-road vyrábět v roce 2020 nebo 2021.

Továrna by měla stát v Anglii, a to i přesto, že na světě jsou levnější destinace, včetně Německa. Tam by prý sehnal hromadu již zaučených lidí, levnější továrnu apod. Ale chce zůstat doma. Chce vyrábět v Anglii a pro Anglii. Jenže aby tohle všechno vybudoval, potřebuje nějakou vládní podporu.

Foto: Land Rover

Poslední vyrobený kus.

Samozřejmě že takové nabídky se musí dobře poslouchat i tamním vládním špičkám. Vždyť kvůli brexitu se mnohé ostrovní továrny obávají své budoucnosti. A jeden z nejbohatších mužů v zemi tu říká, že postaví továrnu, ve které by chtěl vyrábět 25 000 vozidel ročně. Kde by je chtěl udat? V Anglii, ale hlavně v Africe, jižní Americe a všude tam, kde je zájem o auto fortelné, pevné, nerozbitné.

Je tu ovšem jedna věc, která je trochu na vážkách – práva na auto. Ve Velké Británii totiž koncern JLR překvapivě nevlastní práva na tento vůz. Toho chce Jim Ratliffe využít. Jenže představitelé značky Land Rover říkají, že práva na Defender mají v mnoha zemích světa a u nich doma sice vypršela, ale v současné době je prý znova obnovují. Tak uvidíme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám