Hlavní obsah

Michelin začal prodávat nepropíchnutelnou pneumatiku. Není z laciného kraje

Novinky, fra

Když v roce 2005 představil Michelin pneumatiku Tweel, jakýsi pás běhounu spojený s nábojem pryžovými loukotěmi, prezentoval ji hlavně jako možný příspěvek pro vesmírná vozítka nebo stavební stroje. Teď je ale všechno jinak. Na světě už je i klasická pneumatika.

Foto: Michelin

Michemin X Tweel na čtyřkolce Can-Am

Článek

Tweel byla pneumatika, která měla přijít na lunární vozítka, protože na Měsíci nebo Marsu prostě píchnutá pneumatika vyměnit nejde. Pak ale přišly jiné systémy (takzvaná pružinová pneumatika) a Tweel se ukázal být dobrým nápadem pro ty stroje, které pracují v opravdu těžkých podmínkách. Například bagříky na stavbách mají s defekty velmi časté problémy. Tuhle pneumatiku prostě vypustit nejde, protože není co vypustit.

Foto: Michelin

Michelin X Tweel po UTV a ATV

A tak Michelin v roce 2015 začal nabízet pro pracovní stroje tyto pneumatiky. Takže je možné, že jste se s nějakou už potkali, i když v Česku se moc nerozšířily. Ale teď je tu nová generace – s klasickým nábojem na čtyři šrouby. Mohou se tak používat na klasické vozy pro běžnou jízdu. Tedy má to jistá omezení. Pneumatika má horší vedení v zatáčkách, takže auto nesmí jezdit rychleji než 60 km/h. Navíc nesmí vážit víc než 1297 kg.

Proto se tahle pneumatika hodí třeba pro čtyřkolky, které stejně větší hmotnost ani rychlost nemají. Pracovní čtyřkolky pro lesníky tedy budou mít ideální výbavu. Většímu rozšíření ale jednoznačně brání cena. Za jednu pneumatiku X Tweel chce Michelin v přepočtu více než 16 000 korun.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám