Hlavní obsah

MG Rover koupila čínská firma Nanjing Automotive

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Krachující britskou automobilku MG Rover koupil v pátek za nezveřejněnou sumu čínský výrobce Nanjing Automotive. Ta se utkala s dalším čínských zájemcem, firmou Shanghai Automotive Industry Corporation a skupinou Kimber vedenou britských businessmanem Davidem Jamesem, který podal dvě nabídky.

Článek

 Společnost vybral na základě nabídky nucený správce automobilky PriceWaterhouseCoopers. "Nanjing nyní převezme správu majetku a rozvine své plány do budoucna," uvedl Tony Lomas z firmy PriceWaterhouseCoopers. Podle něj sice Nanjing sice motorárnu přenese do Číny, kde bude vyráběna i část produkce, ale "část výroby automobilů zachová ve Spojeném království". V Británii bude také nadále probíhat vývoj. Není však zatím známo, kolik zaměstnanců automobilky si udrží svá místa v závodech MG Rover a výrobce motorů Powertrain. Nanjing má zájem obnovit výrobu automobilů ve West Midlands, ale dívá se i po dalších místech včetně Longbridge v Birminghamu, kde MG Rover sídlí.

Jde o překvapivé rozhodnutí, Nanjing je sice nejdéle existující čínskou automobilkou, ale jde o menší společnost, než jakou je jeho konkurent. Ten navíc v Číně prodával modely Rover 25 a 75. Rozhodnutí představuje velké zklamání pro Davida Jamese, který pomohl oživil londýnský Dóm milénia. Jeho nabídka přitom údajně činila 40 miliónů liber.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám