Hlavní obsah

Mercedes se těsněji svazuje s Čínou, navzájem si vlastní akcie

Novinky, fra

Provázanost automobilek na světě je neskutečná. Zvlášť spolupráce s čínskými firmami je leckdy dost nepřehledná. Čínská státní firma Beijing Automotive Group Co. (BAIC) koupila pětiprocentní podíl v koncernu Daimler. Ten také vlastní akcie firmy BAIC.

Foto: Radek Plavecký, Právo

BAIC BJ80 je víc než inspirován Mercedesem třídy G. Takto se ukázal na autosalonu v Pekingu v roce 2018.

Článek

Čína je dnes nejdůležitějším trhem pro mnoho světových automobilek. Jejich svázání s čínskými firmami pochází už z dávného nařízení tamní vlády, že zahraniční automobilka nesmí prodávat své vozy na čínském trhu, pokud je nevyrábí právě tam.

A tak světoví automobiloví giganti podepisovali kontrakty na výrobu automobilů v Číně ve velkém. Jenže doba pokročila, čínské značky se poučily a staly se světovými hráči. Najednou už se nepodepisují kontrakty kvůli levné práci a výrobě, ale partnerské smlouvy.

Foto: Mercedes-Benz

Nejznámější značkou koncernu Daimler je Mercedes-Benz, zde s modelem GLE.

Firmy Daimler a BAIC se tak svázaly docela napevno. Německý koncern už delší dobu vlastní necelých 10 % akcií firmy BAIC Motor, která samozřejmě patří pod BAIC. Nyní zase BAIC koupil 5 % akcií značky Daimler.

Důvod? Upevnění vztahu s Daimlerem. V minulém roce totiž Li Šu-fu, generální ředitel firmy Geely, která mimo jiné vlastní švédské Volvo, koupil 9,69 % akcií Daimleru. Jeho cíl byl vytvořit alianci pro vývoj elektrického a samořídícího vozu.

Foto: Geely

Čínský elektromobil Geely Emgrand EV 300

Automobilka Geely získala také padesátiprocentní podíl ve značce Smart, čímž problematickou značku zachránila. Ta se stane společným podnikem a nová auta, vyráběná v Číně, se budou rozvážet do celého světa.

Samozřejmě že BAIC byla znepokojena tím, že Daimler je ve spojení s jedním z největších čínských konkurentů. Součástí nové dohody je tak i ujištění, že jakákoli nová průmyslová aliance zahrnující Mercedes a čínského partnera by nastala až po nalezení konsenzu s BAIC.

Reklama

Výběr článků

Načítám