Hlavní obsah

Mercedes bude měnit označení. Už zase

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka má problém. Majitelé jejich automobilů se nemohou odpoutat od tradičního pojetí, kdy trojčíslí za písmeny podle kdysi uznávaných pravidel znamená objem motoru. To už dávno neplatí. A tak přijde nové přejmenování aut.

Foto: Mercedes-Benz

Zapomeňte na trojciferná čísla, zanedlouho už budou čísla jen dvě

Článek

Není to tak dávno, co Mercedes přešel ke zcela novému označování modelových řad. Sice oznámil, že bude jednodušší, ale stejně nakonec spoustě lidí zamotal hlavu. Třeba z řady GL udělal GLS, z třídy M GLE a z GLK se stalo GLC. Prostě nic jednoduchého.

Uběhlo několik měsíců, a je to tu zase. Tentokrát se ale nebude jednat o změnu písmenek, ale o změnu číslic za nimi. Kdysi totiž fungoval úzus, že číslo za písmenem udávalo i objem motoru. Tak třeba E300 byl sedan třídy E s objemem válců tři litry. Jenže downsizing zahájil ofenzívu i u Mercedesu a nástup turbodmychadel umožnil snižovat počty válců i objemy, takže třeba pod číslovkou 350 dnes může být dvoulitrový čtyřválec. A zákazníky to dost mate. Hlavně ty v USA.

Mercedes tak přistupuje k další úpravě označení aut. Za písmeny bude už jen dvojčíslí. Takže bude třeba A30, GLC50 apod. Pravděpodobně ale nebude žádná návaznost na objem motoru, a dokonce asi ani na výkon. Prostě bude označovat pozici na stupnici, která znamená prestiž, cenu, výkon… Vlastně cokoli, jen ne něco konkrétního.

Zajímavé je, že se do označení bude muset vmáčknout i hybridizace agregátů. Ty dostanou sedmdesátkovou řadu (například E73). I podle toho se očekává, že hybridní modely budou mít větší výkon než dnešní nejsilnější verze (označení 63).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám