Hlavní obsah

Mazda ukázala první fotografie nového modelu CX-5

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mazda v úterý dopoledne zveřejnila první snímky sériové verze svého nového SUV - modelu CX-5. Automobil bude mít světovou premiéru na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu.

Článek

Nový model CX-5 bude první Mazda s tzv. principem Skyactiv Technology. O co jde? Základem je optimalizace spalovacího procesu a snižování hmotnosti. U benzínových motorů se využívá vysoký kompresní poměr (14,0:1), o 10 procent nižší hmotnost, o 30 procent snížené vnitřní tření.

U naftových motorů jde o proměnný zdvih výfukových ventilů, sekvenční přeplňování dvojicí turbodmychadel a rovněž o 10 procent nižší hmotnost než u srovnatelných „starých“ motorů od Mazdy. Motory budou spřaženy se šestistupňovou manuální převodovkou, k dispozici bude kromě pohonu 4x4 i pohon pouze předních kol.

Mazda zatím neoznámila žádné technické podrobnosti, ty zveřejní patrně až v polovině září. Jisté pouze je, že na výběr bude jak nový naftový, tak benzínový motor. Jisté není ani datum zahájení prodeje, dá se však předpokládat konec letošního roku.

Mezi hlavní konkurenty Mazdy CX-5 bude patřit Audi Q5, BMW X3, Land Rover Freelander nebo Volvo XC60.

Anketa

Ohodnoťte design Mazdy CX-5 (jako ve škole)
1
64,2 %
2
18,5 %
3
10,5 %
4
2,8 %
5
4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4822 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám