Hlavní obsah

Lotus laškuje s bioethanolem

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se zdá, tak Lotus si uvědomnil výhody ekologických paliv a v testovacím voze začal používat bioethanol. Jedná se o přeplňovanou verzi Lotusu Exige 240R, který má s novým palivem ještě větší výkon.

Článek

Nový vůz Lotus 265E je ukázkou toho, že ekologická paliva nejsou jen pro samotné menší ekologické zatížení, ale dokáže si pořádně pohrát i se sportovním vozem. Přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,8 l totiž pracuje s klasickým palivem E85 (85 % ethanolu a 15 % benzínu), který má velmi vysoké oktanové číslo. Díky tomu může pracovat s vyššími spalovacími tlaky. Výkon se tak zvednul na 197 kW při 8000 ot./min a točivý moment na 249 N.m při 5000 ot./min. To je o 34 kW víc než v klasickém Lotusu Exige S!

Zvláštností motoru jsou dvě vačky, které pracují v různých režimech motoru. Jedna ovládá ventily při nízkých otáčkách, druhá je sportovní a pracuje ve vysokých otáčkách až do 8500 ot./min. Maximální rychlost vozu je 241 km/h a na stokilometrovou rychlost zvládne vůz zrychlit za 3,9 s.

Samozřejmostí je vynikající přínos ekologii. Především omezení oxidu dusičitého o 85 % je dost výrazné. Lotus 265E zatím nepatří do sériové nabídky firmy. Hlavně je to kvůli zájmu. Ve Velké Británii ani jinde v Evropě (kromě Švédska) není síť čerpacích stanic nabízející E85, což dost znesnadňuje rozšíření ekologických vozů.

Reklama

Související témata:

Související články

Lotus 340R konečně s hardtopem

Anglický známý výrobce sportovních vozů konečně vyslyšel přání svých zákazníků. Po pěti letech připravil střechu hardtop na svůj již nevyráběný model 340R.

Lotus potvrdil obnovení řady Esprit

Při jmenování Roberta A. Branera do pozice prezidenta amerického zastoupení firmy Lotus se šéf firmy Lotus Group vyjádřil, že se nejznámější model Esprit,...

Lotus obnovil začátek řady

Možná, že to není nejrychlejší auto jaké jste kdy viděli, ale za ty peníze jízdní výkony, zrychlení a především radost z řízení určitě stojí. Lotus Elise...

Výběr článků

Načítám