Hlavní obsah

Lotus Emira přijíždí v závodní verzi GT4. Výkon zůstal stejný, hmotnost nikoli

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá britská automobilka Lotus v červenci letošního roku představila nový sportovní model Emira, na který nyní navazuje jeho ostřejší, ještě sportovněji vyladěná verze GT4. Míří na okruhové podniky stejnojmenné kategorie. Lotus vsadil na aerodynamiku a snižování hmotnosti.

Foto: Lotus

Lotus Emira GT4

Článek

Novinka je předprodukčním konceptem, který vyvinula společnost RML Group ve spolupráci s Lotusem. I tak si ale můžeme být prakticky jistí, že později představená závodní verze GT4, která poputuje k zákazníkům, se od tohoto modelu prakticky nebude lišit.

Foto: Lotus

Lotus Emira GT4

Auto je oproti běžnému modelu Emira hlavně lehčí, protože váží jen 1260 kilogramů. Má ale stejný výkon 400 koňských sil, což možná někoho může zklamat. Lotus sice neuvedl, v jakých partiích vůz zhubnul, nicméně dá se předpokládat, že na některé komponenty byl použit uhlík a ty nepotřebné z vozu prostě zmizely.

Emira je tu jako poslední lotus se spalovacím motorem

AutoMoto

Uvnitř vozu se nachází nová palubní deska od firmy Motec i klec certifikovaná od FIA. Samozřejmostí jsou i šestibodové pásy. V exteriéru si můžeme všimnout osmnáctipalcových kol s pneumatikami Pirelli GT4 a o aerodynamiku se stará nový přední nárazník, difuzor a obří zadní křídlo.

Foto: Lotus

Lotus Emira GT4

Pro pohon vozu zůstal 3,5 litrový šestiválcový motor do tvaru písmena V od japonské Toyoty, který vozu dodává 400 koňských sil a je výhradně spojený se šestistupňovou převodovkou xTrac ovládanou pádly pod volantem. V kombinaci s nižší hmotností a závodním zavěšením se může jednat o dobrý recept na zábavu.

Konec jedné éry. Lotus Elise a Exige se loučí finální edicí

AutoMoto

V tuto chvíli není jasné, kdy Lotus GT4 začne prodávat, ale mezi nadšenci kultovní automobilky se hovoří o příštím roce.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám