Hlavní obsah

Loni se celosvětově vyrobilo bezmála 90 miliónů automobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětová výroba aut všech kategorií loni vzrostla o 2,6 procenta na 89,7 miliónu. Osobní auta přitom tvořila tři čtvrtiny produkce. Prodej osobních a užitkových aut, nákladních vozů a autobusů se zvýšil o 3,2 procenta na 88,2 miliónu. Uvedlo to Sdružení automobilového průmyslu s odkazem na mezinárodní organizaci výrobců automobilů OICA.

Foto: Škoda Auto

Článek

Nejvyšší růst zaznamenala Afrika, kde se produkce zvýšila o 11 procent na 708 348 aut, v Asii a Oceánii výroba stoupla o 3,4 procenta na 47,4 miliónu a v Evropě o 2,3 procenta na 20,4 miliónu. Americká produkce rostla jen o 0,7 procenta na 21,3 miliónu.

Téměř 62 procent světové produkce vytváří pět zemí. Největším výrobcem je Čína s více než 23,5 miliónu vozidel, následují USA s přibližně poloviční produkcí a dále Japonsko, Německo a Jižní Korea.

Za uplynulých deset let došlo k významným posunům. Zatímco v Evropě byl počet vyrobených vozidel v porovnání s rokem 2005 téměř stejný, k prudkému růstu výroby došlo v zemích Asie a Oceánie, kde se produkce zvýšila o 83 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám