Hlavní obsah

Lexus vás v autě usadí do pavoučí sítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úplně nový koncept sedadel představí v Paříži Lexus. Budou to sedadla výrazně odlehčená, doslova utkaná z pavoučí sítě. Takže nelze očekávat nějaké vyhřívání, ale naopak extrémní větrání a hlavně dokonalé pohodlí.

Foto: Lexus

Lexus Kinetic Seat

Článek

Říkají jim Kinetic Seat a jsou upředena ze syntetického pavoučího hedvábí. Jde o ekologický materiál, kde se nepoužívá žádná ropa, ale komponentem tohoto materiálu je protein, který se vytváří pomocí mikrobiální fermentace. Poté se spřádá a zpracovává do podoby nového materiálu, který se vyznačuje mimořádnou pevností a schopností pohlcovat rázy.

Foto: Lexus

Lexus Kinetic Seat

Hlava jako protizávaží

Lidská páteř svým pohybem stabilizuje hlavu. Umožňuje otáčení pánve a hrudníku v opačném směru, a stabilizuje tak pohyb hlavy i během chůze nebo běhu.

Ve snaze napodobit tento pohyb u sedadel automobilu se sedák společně s opěradlem pohybují kinetickou silou v důsledku působení váhy pasažéra a vnějších sil. Při sezení konstrukce jednoduše pomáhá stabilizovat pohyby hlavy způsobené pohyby vozidla, což se odráží v neměnnosti zorného pole řidiče. Zatížení cestujících se tímto snižuje a současně je usnadněno řízení a zvyšuje se pohodlí.

Foto: Lexus

Lexus Kinetic Seat

Čalounění rámu sedadel se skládá z pružné „pavoučí“ sítě tvořené vlákny, která jsou natažena v radiálním směru od středu opěradla. Síť je dostatečně pružná k tomu, aby se dokonale přizpůsobila tvaru lidského těla, a zároveň dobře rozkládá zatížení s ohledem na pohodlné sezení po delší dobu.

Střed opěradla je ve výši lopatek, což navozuje rotační pohyb hrudníku kolem osy otáčení sedadla. Tímto způsobem napomáhá ke stabilizaci hlavy s vysokou mírou podpory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám