Hlavní obsah

Lexus ukázal elektrický supersport, dorazí v roce 2030

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Lexus patřící pod křídla Toyoty představila nový supersportovní elektromobil, který na trh dorazí v roce 2030 a formálně nahradí dříve prodávaný desetiválcový model LFA. Od roku 2035 pak bude společnost produkovat jen auta na elektřinu.

Foto: Lexus

Elektrický supersport Lexus

Článek

Nový model se původně světu představil jako koncept v rámci prezentace, kde Lexus a Toyota odhalovaly hned patnáct nových elektromobilů.

Poté, co automobilka v pondělí zveřejnila detailní snímky vozu, ovšem značka potvrdila, že supersportovní elektromobil skutečně prochází vývojem a na trh dorazí v roce 2030 jako jedna z „vlaštovek“, které zvěstují přerod Lexusu v kompletně elektrickou automobilku.

Lexus se k přechodu na zelenou připravuje postupně s tím, že od roku 2030 hodlá vyrábět jen elektromobily a v roce 2035 chce doprodat poslední spalovací modely. Supersport, který zatím nemá žádný název, pak bude sloužit jako reprezentace japonského inženýrství v rámci extrémně výkonných elektromotorů.

Lexus poprvé ukazuje model RZ, stylové elektrické SUV

AutoMoto

Koncept Lexus popisuje jako sportovní vůz na baterie, který má navázat na dnes již kultovní model LFA. Zkušenosti z vývoje extrémně silného elektromobilu pak inženýrům poslouží v dalším vývoji elektromobilů na běžnou jízdu, Obecně se ale Lexus chce v rámci elektrifikace zaměřit právě na dynamičnost jeho modelů napříč portfoliem.

První zprávy o nové vlajkové lodi Lexusu hovoří o tom, že se inženýři zaměřují mimo jiné na akceleraci, kde by mělo elektrické superauto dosahovat hodnot zrychlení z 0 na 100 km/h pod 2 vteřiny. Při svém výkonu ale odborníci pracují s informacemi, že by měla mít novinka i dojezd okolo 720 kilometrů na jedno nabití.

Lexus LX má novou generaci. Rám zůstal, osmiválec nikoliv

AutoMoto

Co se ostatních informací týče, v rámci technologií se mluví o příchodu polovodičových baterií, které Toyota podle posledních informací vyvíjí, testuje a postupně umisťuje do různých prototypů.

Ohledně vzhledu je pak vcelku jasno, protože je k dispozici několik snímků konceptu, ze kterého bude vůz z velké míry vycházet. Očekávat můžeme dlouhou přední kapotu s řadou aerodynamických prvků, dvě místa v kabině a rychle se svažující, výraznou záď.

Japonskou luxusní automobilku kromě vývoje elektrického superauta v nejbližší době čeká také představení vůbec prvního vlastního elektromobilu. Ten by se měl představit v následujících týdnech a na trh dorazit ještě v první polovině letošního roku. Jednat se bude o elektrický crossover s názvem RZ.

Reklama

Související články

Fender vytvořil kytaru podle Lexusu LC

Ikonická hudební značka Fender se spojila s Lexusem a vyrobila 100 speciálních kytar. Lakovány jsou strukturální modří, stejnou barvou jako Lexus LC 500...

Výběr článků

Načítám